AARDRIJKSKUNDE

Kijk ook bij    STERRENKUNDE,   bij   NATUUR en MILIEU,   bij   KLIMAAT en WEER.,   of bij   WATER en WATERBEHEER.

AANBEVOLEN DOOR JE DOCENT!

EINDEXAMEN aardrijkskunde havo/vwo: Domein Aarde - Juf Kok Het eerste filmpje gaat over Wereldwijde luchtstromen maar in de playlist (rechts naast het YouTube-schermpje) vind je nog veel meer AK-onderwerpen van het Domein Aarde.
Eindexamen Aardrijkskunde havo/vwo: Domein Wereld - Juf Kok Het eerste filmpje gaat over Arm en rijk maar in de playlist (rechts naast het YouTube-schermpje) vind je nog veel meer AK-onderwerpen van het Domein Wereld.
School-TV Allerlei beeldmateriaal over aardrijkskundige onderwerpen. Vul zelf je onderwerp in of kies je filtering. Voor diverse klassen en/of leeftijden; ook heel geschikt voor de onderbouw.

ONDERWIJS

NemoKennisLink - Geowetenschappen – Achtergrondinfo in de vorm van artikelen en dossiers. Let ook op de groene knoppen onderaan het scherm met links naar: geologie, geo-engineering en aarde. Met de "filterfunctie" kun je zoeken in meer dan 1500 artikelen.
School-tv - Aardrijkskunde – Over het onderwerp aardrijkskunde zijn hier video's van School-tv te bekijken.
Actuele Documentatiebank – Een compleet overzicht van actuele dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het nieuws. Zoek je onderwerp tussen de Thema's, de Nieuwe Dossiers, de Actuele Dossiers of typ je vraag in het zoekvenster. Klik anders hier voor het schoolvak aardrijkskunde. Deze site biedt veel informatie in de vorm van artikelen, links en aanbevolen boeken. Heel handig voor (profiel)werkstukken! Helaas alleen volledig te bekijken in de openbare bibliotheek of het OLC (als het een abonnement heeft). Thuis kan het alleen als je geabonneerd bent.
Digischool - Aardrijkskunde – Het vaklokaal aardrijkskunde van de Digitale School voor zowel onder- als bovenbouw. Maak je eigen kaarten voor bij werkstukken, bereken je eigen CO2-uitstoot, thema's voor praktische opdrachten: de uitdroging van het Amazonegebied, de toekomst van de akkerbouw in Nederland, enz. (Verouderd? 2017?)
Ezelsbruggetje - Aardrijkskunde – Trucjes, geheugensteuntjes, hulpjes; beter en veiliger dan spieken!; hier wel veel vermenging met andere vakken.
JOUW BOEK: De Geo 1 h/v – Aanvullingen op je lesboek AK. Hier wordt je boek up-to-date gehouden en wordt extra materiaal aangeboden door de uitgever van de lesmethode.(lu2)
JOUW BOEK: The Geo   Aanvullingen op je  -talig lesboek AK. Hier wordt je boek up-to-date gehouden en wordt extra materiaal aangeboden door de uitgever van de lesmethode.

ALGEMEEN

GeoGuessr.com - De Virtuele Dropping! -talig. Een SUPER-leerzaam spel! Absoluut een aanrader! Deze site brengt je naar een willekeurige plek, ergens ter wereld. Je kunt er wel rondkijken met Google Streetview, maar waar ben je? Welke nuttige aanwijzingen kun je vinden om je te oriënteren? Waaraan zie je dat je in Finland bent en juist niet in Argentinië? Als je denkt te weten waar je bent, kun je dat op het wereldkaartje aanwijzen. De computer zegt je dan hoeveel km je ervandaan bent en geeft je punten voor je prestatie. Organiseer wedstrijdjes met je vrienden en leer spelenderwijs de wereld kennen!
Geografie.nl– Dé website voor geowetenschappen en aardrijkskunde. Het is de algemene site van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap met vele artikelen, dossiers, en nieuwtjes. Natuurlijk van hoge en betrouwbare kwaliteit!
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap – Het KNAG is er voor alle geografen, docenten aardrijkskunde en voor diegenen die zich met het vakgebied geografie (aardrijkskunde) verbonden voelen. Men houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van het vak aardrijkskunde in het onderwijs en zoekt de verbinding tussen onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en geografie in de praktijk.
Artikel over online lesgeven in coronatijden. Met vele links om afstandsleren makkelijker te maken.
Geo Future School – Geo Future School is een profielstroom in het voortgezet onderwijs. Een profielstroom die leerlingen stimuleert na te denken over de toekomst en hen in contact brengt met de werkvelden waarin Nederland een mondiale speler is. Geo Future School besteedt aandacht aan de grote vraagstukken van nu en de toekomst zoals: Hoe passen we onze samenleving aan aan onze steeds hogere levensverwachting? Hoe bouwen we onze steden om tot sustainable and smart cities? Hoe kunnen we ons land ook in de toekomst veilig houden tegen wateroverlast? Hoe gaan we om met de geopolitieke uitdagingen die zich op allerlei plekken op de wereld manifesteren? Hoe kunnen we de ontwikkelingen in de Geo-Informatie Technologie zodanig inzetten dat we er bijvoorbeeld onze voedselvoorziening mee kunnen verbeteren?
Een initiatief van het KNAG.
Eenheden, constanten en conversies. – Het Super-Binasboekje! Gegevens voor en over alle 'technische' vakken: BI, NA, SK, WI, AK, enz. Welke eenheden en schalen worden gebruikt? Hoe moet de ene eenheid in de andere worden omgerekend? Hoe heten de elementen in andere talen? En speciaal voor dit vak: aardbevingsschalen, aardparameters, geologische tijdperken, kraters en asteroïden, meteorologie, wind- en stormschalen, etc.(jt1)
Scientias.nl – Nieuws over wetenschap en technologie. Met rubrieken over geschiedenis, heelal, mens & gezondheid, natuur & klimaat, technologie, etc.
Science Flash - videofilmpjes De videonieuwsdienst van Wetenschap 24 met allerlei filmpjes over wetenschappelijke nieuwtjes. Als daar geen tip bijzit voor een profielwerkstuk ...
Geografie.startpagina.nl – Over klimaten en landschappen, Google Maps en Google Earth, de Euregio's en de Europese Unie, water en milieu, vulkanen en aardbevingen, en nog veel, veel meer.
Geografie-onderwijs.Startpagina.nl – Startpagina met links direct gericht op bao en vo, vooral lesmateriaal.(v)
Edugis.nl – Geografische informatiesystemen in de praktijk.(v)
Earth and Moon Viewer -talig. Bekijk de aarde vanuit de ruimte en zie hoe de zon er nu (of op een ander uur of op een andere datum) op schijnt. Bekijk het weer op aarde met verschillende satellieten. Hoe zie je op een bepaalde datum de maan? Engelstalig.
digischool.kennisnet.nl/community_ak – Platform voor docenten aardrijkskunde.(v)
Begeleid zelfstandig leren.com – Digitale interactieve werkboeken aardrijkskunde voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.(v)
Verkeer.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Ruimtelijke-ordening.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.

DEMOGRAFIE (menselijke activiteit in getallen)

Centraal Bureau voor de Statistiek – Instantie die van het hele land "de cijfers" bijhoudt; geboortecijfers, sterftecijfers, werkeloosheidscijfers, economische groei, handelsbalans, bruto nationaal product, verkeersdoden, bevolkingssamenstelling, enz.
CBS in uw buurt.nl – Hier kunt je de gegevens van het cbs opvragen over je buurt.(vb)
Demografie.startpagina.nl – Een portal over demografie: het in cijfers uitdrukken van de bevolking zelf en haar verrichtingen.

LANDEN, EUROPA en WERELDORIËNTATIE

Landenweb.net – Uitvoerige informatie over (bijna) alle landen van de wereld: Klimaat, geografie, geschiedenis, planten- en dierenleven, bevolking, taal, godsdienst, etc. Met reisverhalen, foto's en kaarten.(v)
The World Factbook - CIA – Natuurlijk vooral  -talig, maar ook  -,  -,  -,  -,  -,  -, en zelfs  - en  -talig. De Amerikaanse CIA (inderdaad, die van die spionnen en zo) heeft deze site gemaakt om de eigen agenten grondig te informeren over de vele landen van de wereld. Met o.a. lijstjes waarin landen gerangschikt staan naar grootte van oppervlakte, bevolkingsgrootte, gemiddeld inkomen, enz.
Landen.boogolinks.nl – startpagina landen.(v)
Toporopa.eu/nl – Topografie quizzen over o.a. Europese landen, gebieden, steden, rivieren en vlaggen.(v)
Europa educatief.nl – Lesmateriaal over Europa van basisschool tot bovenbouw vwo. Europese aspecten in de aardrijkskunde, de economie, de geschiedenis en de maatschappijleer.(v)
Edukans.nl – Wereldoriëntatie voor po.(v)

DE WERELD IN KAART - TOPOGRAFIE

Bosatlas.nl – Gratis achtergrondinformatie bij alle Bosatlassen.(v)
Geo-info.nl – Werkgroep voor de geschiedenis van de cartografie.(v)
Internetatlas.inholland.nl – Een topografische kaart waarachter de resultaten van een landelijke omgevingsonderwijsproject worden gepresenteerd.(v)
Historiekaart.nl – Allerlei historische kaarten, per postcode opvraagbaar.(v)
WatWasWaar.nl - historische landkaarten – Allerlei soorten kaarten van alle delen van Nederland uit alle tijden.
Googledearth-blog.nl – Een weblog over het gebruik van online-kaarten, online-atlassen en virtuele globes in het onderwijs.(v)
Earth.Google.com – Satellietbeelden van de aarde, maar ook beelden van de maan, Mars en de sterren.(v)
Nations of the World - Animaniacs -talig. Geinig YouTube-filmpje uit de Animaniacs-serie waarin razendsnel de ligging van alle landen van de wereld wordt aangewezen met behulp van een liedje.(wn1)

BESTUUR

Ministerie van Verkeer en Waterstaat – Het ministerie dat gaat over de wegen, de spoorwegen, de waterwegen, en alles dat te maken heeft met de verdediging van het land tegen het water van de zee of van de rivieren.
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) – Streeft naar het scheppen van een prettige woonomgeving, het voeren van een ruimtelijk ontwikkelingsbeleid en de ontwikkeling van een duurzame toekomst.

GEOLOGIE en de FYSIEKE AARDE

Geologische Vereniging.nl – Alles over de aarde: fossielen, mineralen, het klimaat, vulkanisme, seismische activiteit, bodemsamenstelling, enz.
Vulkanen.nl – Uitgebreide site over vulkanen en de (soms levensgevaarlijke) onderzoeksexpedities er naar toe, met foto's, filmpjes en animaties.(v)
Vulkanisme.nl – Alles over vulkanen.(v)
Geologie van Nederland – Een tijdreis van 500 miljoen jaar. Wat voor klimaat had Nederland vroeger? Hoe zag het land eruit? Wat is er hier te vinden aan fossielen en welke prehistorische dieren leefden hier?(v)

DOCENTEN

Digischool - Aardrijkskundecommunity – Voor docenten aardrijkskunde en andere geïnteresseerden.
Eigenwijzer - Aardrijkskunde – Diverse thema's met verschillende infoblokken.

BOEKEN

Bibliotheek.nl – Het onderwerp waarnaar je op zoek bent, kun je intypen in het 'Waar ben je naar op zoek?'-venster. Bibliotheek.nl laat je dan weten welke boektitels over dit onderwerp in de (stads)bieb te vinden zijn. Je kunt het boek op de site al aanvragen of bestellen; houd je biebpas alvast klaar om je nummer op te geven. Nog geen pasje? Kijk hier hoe je lid kunt worden van de stadsbibliotheek; onder de 18 is dat (bijna) gratis! Of kijk hier wat de stadsbieb verder te bieden heeft.

BOEKEN UIT ONZE SCHOOLBIEB
(Helaas zijn op dit moment boeken over dit onderwerp bij ons nog niet beschikbaar.)

Het Nederlandse landschap – Over 2000 jaar mensenwerk; de eeuwige wisselwerking tussen mens en natuur in Nederland. In samenwerking met Teleac. – siso-nr. 564 BURM
Vulkanen – Over: Vulkanologie, De Ring van Vuur, kegels en kraters, lahars en lawines, hot spots en het voorspellen van uitbarstingen. Uit de serie: Wetenschappelijke Bibliotheek van Natuur & Techniek. – siso-nr. 567.2 DECK

Hierboven staan slechts enkele titels over aardrijkskunde uit onze bieb. Meer boeken hierover vind je (hopelijk binnenkort!) in het rek onder de volgende nummers:
• Astronomie, natuurkundige aardrijkskunde, meteorologie en klimatologie - siso- nr. 550 tot 560.
• Geologie, geofysica en hydrosfeer - siso-nr. 560 tot 570.
• Wat betreft land- en volkenkunde:
- Algemene en bijzonder aardrijkskunde - siso-nr. 950 tot 960.
- Delen der aarde - siso-nr. 970 tot 980.
- Nederland - siso-nr. 980 tot 990.
- Andere landen en werelddelen - siso-nr. 990 tot 999.