RUIMTEVAART en STERRENKUNDE

Kijk ook bij  A.N.W.

ONDERWIJS

NEMO Kennislink.nl - Astronomie – Kwaliteitssite over sterren, planeten en ruimtevaart.

ALGEMEEN

ESA - European Space Agency – Europeese landen die iets met ruimtevaart wilden doen hebben samen de ESA opgericht om, net als de Amerikaanse NASA, zelf ruimteonderzoek te doen en (al dan niet commerciële) satelieten in een baan om de aarde te brengen. De site geeft informatie aan het publiek, de media, onderwijsgevenden en aan jongeren. Klik op het Nederlandse vlaggetje en laat je informeren!
NASA - National Aeronautics and Space Administration – De beroemde ruimteorganisatie van de VS die verantwoordelijk is voor zovele projecten: de reis naar de maan, de Hubble ruimtetelescoop, de vluchten naar Mars, etc. Op deze site is zeer veel informatie te vinden over allerlei aspecten van de sterrenkunde en de ruimtevaart. Ook voor actuele "ruimtezaken" als maans- of zonsverduisteringen of langsvliegende ruimtekeien. EN-talig.
Edy's Astronomiekamer - Edy Sterren.eu – Edy Bevk is vele jaren docent geweest op middelbare scholen in Maastricht in de vakken geschiedenis en Duits. Na zijn pensionering raakte hij helemaal in de ban van sterrenkunde. Niet alleen kan hij veel vertellen over de huidige inzichten in de astronomie, maar hij weet ook veel over de geschiedenis ervan. Welke inzichten brachten grootheden als Keppler, Galileo, Huygens en (later) Hubble tot hun ontdekkingen? Jarenlang heeft Edy, nog tot op hoge leeftijd, scholen bezocht om zijn boeiende verhalen te komen vertellen. Hij is nu 88 lentes jong dus doet het nu wat rustiger aan. Gelukkig hebben we de site nog!
Eenheden, constanten en conversies. – Het Super-Binasboekje! Gegevens voor en over alle 'technische' vakken: BI, NA, SK, WI, AK, enz. Welke eenheden en schalen worden gebruikt? Hoe moet de ene eenheid in de andere worden omgerekend? Hoe heten de elementen in andere talen? En speciaal voor dit vak: aardparameters, kraters en asteroïden, etc.(jt)
Spaceweather.com - Het weer in de ruimte – Uitbarstingen op het oppervlak van de zon kan zonnewinden veroorzaken. Dat kan spectaculaire kleurige lichteffecten geven aan de nachtelijke hemel geven: het poollicht. Maar kan ook storingen geven in electronische apperatuur of kan leiden tot stroomuitval. Deze site geeft voorspellingen/waarschuwingen voor zulke zonnewinden én waarschuwt ons als er een astroïde naar ons op weg is. EN-talig.
Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht – Niet alleen kun je er sterren bekijken ('s nachts, op afspraak), er is ook een planetarium, een museum, er worden lezingen gegeven, er zijn tentoonstellingen te bezichtigen en er worden onderwijsactiviteiten georganiseerd voor elk niveau. Ook voor actuele "ruimtezaken" als maans- of zonsverduisteringen of langsvliegende ruimtekeien.
Volkssterrenwacht Urania.be – Sterrenkunde voor gewone mensen!
Poollicht.be – Het prachtige Aurora Borealis, oftewel het poollicht, is een fascinerend natuurverschijnsel dat je normaal gesproken pas ziet als je boven de poolcirkel bent (b.v. in Noord-Noorwegen). Heel soms kun je het, met een beetje geluk, ook hier zien ...
Scientias.nl – Nieuws over wetenschap en technologie. Met rubrieken over geschiedenis, heelal, mens & gezondheid, natuur & klimaat, technologie, etc.
www.worldwidetelescope.org – Sterren zien. (nvk)
ScienceHack – Zoekmachine voor wetenschappelijke video's, experimenten, projecten en wetenschapsnieuws. Voor alle exacte vakken: WI, NA, BI, SK, robotica, informatica, sterrenkunde, psychologie, natuur en groene energie. Engelstalig. (nvk)
Science Flash - videofilmpjes – De videonieuwsdienst van Wetenschap 24 met allerlei filmpjes over wetenschappelijke nieuwtjes. Als daar geen tip bijzit voor een profielwerkstuk ...
Cursus Sterrenkunde – Een uitgebreide cursus met oa. een zeer uitgebreide powerpointpresentatie met theorie, foto's en vragen. Bij het k(n)opje waarnemingen kun je Skyglobe downloaden. Je kunt dan de sterrenhemel met vele hemelobjecten bekijken.(jc)
Astronomie Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Heelal.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Ruimtevaart.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
James May's Things You Need to Know ... – ... about The Universe. James May presenteert een BBC-aflevering over het universum met behulp van komische animaties. Of moet je ze kosmische animaties noemen? EN-talig.
Galaxies: How the Universe works 1/3 – Van Discovery Channel: hoe het universum werkt. EN-talig. (mt1)
Star Sizes Comparison - vergelijk de sterren (versie 1) – Hoeveel groter is onze zon vergeleken met de aarde? Zijn er sterren die nóg groter zijn? En hebben die nog grotere broers? EN-talig. (mt1)
Star Size Comparison - vergelijk de sterren (versie 2) – Zet de maan eens naast de aarde en diverse andere planeten; vergelijk die eens met onze zon en andere soorten sterren. Dan krijg je in de gaten dat je niet het middelpunt van het universum bent! (mt1)

BOEKEN

Bibliotheek.nl – Het onderwerp waarnaar je op zoek bent, kun je intypen in het 'Waar ben je naar op zoek?'-venster. Bibliotheek.nl laat je dan weten welke boektitels over dit onderwerp in de (stads)bieb te vinden zijn. Je kunt het boek op de site al aanvragen of bestellen; houd je biebpas alvast klaar om je nummer op te geven. Nog geen pasje? Kijk hier hoe je lid kunt worden van de stadsbibliotheek; onder de 18 is dat (bijna) gratis! Of kijk hier wat de stadsbieb verder te bieden heeft.

BOEKEN UIT ONZE SCHOOLBIEB
(Helaas zijn op dit moment boeken over dit onderwerp bij ons nog niet beschikbaar.)

Sterren – Sleutels tot begrip van ons heelal. Over: geboorte, leven en dood van sterren. Uit de serie: Natuur en techniek. – siso-nr. 552.3 KALE
Buitenaards leven – Zijn wij alleen in het heelal? Een spannende dialoog over onvermoede werelden en een onbekende toekomst. – siso-nr. 552.9 WALT
Ruimteonderzoek – De horizon voorbij. Een indruk van veertig jaar Nederlands ruimteonderzoek, veelal verteld door de onderzoekers zelf. – siso-nr. 659.8 KORT

Hierboven staan slechts enkele titels over dit onderwerp uit onze bieb. Meer boeken over sterrenkunde vind je (hopelijk binnenkort!) in het rek onder siso-nr. 551 tot 554. Ruimtevaart en ruimteonderzoek staan onder siso-nr. 659.8