Nr.16
van Classic FM

Symfonie nr.7, op.92, dl.2
———  Ludwig van BEETHOVEN  ———

HET MU­ZIEK­STUK

Beethovens zevende symfo­nie werd in 1811/1812 gecom­po­neerd en in 1813 in Wenen voor het eerst uit­ge­voerd tijdens een benefiet­con­cert (ja, die beston­den toen ook al!) voor de sol­da­ten die gewond waren geraakt bij de Slag van Hanau. Beet­hoven diri­geer­de het stuk toen zelf; het allegretto werd zó mooi gevonden dat het publiek verlangde dat het nóg eens werd gespeeld.
Deze symfonie is op­ge­bouwd uit vier delen:
- 1. Poco sostenuto - vivace (beetje aan­hou­den, leven­dig),
- 2. Allegretto (matig snel),
- 3. Presto (snel),
- 4. Allegro con brio (snel, met vuur).
Het stuk waar het hier in de Top 20+ om gaat is het allegret­to. Miss­chien komt het je be­kend voor want het is in diver­se films ge­bruikt.


OVER DIT FILM­PJE

Hier zie je Carlos Kleiber diri­geren.

Ludwig van BEETHOVEN

DE COMPONIST

Ludwig van Beethoven (1770-1827) was een Duit­se com­po­nist van Ne­der­land­s/Vlaam­se af­komst. Zijn va­der, die zanger was, ont­dek­te al vroeg hoe mu­zi­kaal zijn zoon was en wil­de hem tot net zo'n won­der­kind ma­ken als Mozart. Als elf­ja­ri­ge schreef Lud­wig zijn eer­ste com­po­si­ties en trad hij in Ne­der­land op voor Prins Wil­lem V. Op zijn der­tien­de schreef hij zijn eer­ste pi­ano­con­cert en had hij een be­taal­de aan­stel­ling als hof­or­ga­nist in Bonn, zijn ge­boor­te­stad. Om­dat zijn ouders vroeg stier­ven moest Beet­ho­ven al van­af zijn ze­ven­tien­de voor zijn jonge­re broers zorg­en. Zijn moei­lijk­e en armoedi­ge jeugd had­den hem som­ber en wan­trouw­end ge­maakt en kon hij voor vriend­en en fa­mi­lie nogal las­tig zijn. Hij ver­huis­de in 1792 naar We­nen om les te ne­men bij Mo­zart, maar die was al over­le­den. Zijn leer­mees­ters daar werd­en Jo­seph Haydn en Jo­hann Schenk en op mu­zi­kaal ge­bied werd hij steeds suc­ces­vol­ler en ver­dien­de hij een goed sa­la­ris. Van­af 1802 be­gon hij lang­zaam­aan doof te word­en, maar dat weer­hield hem er niet van om tot aan zijn dood in 1827 te blij­ven com­po­ne­ren. Zijn stijl sluit di­rect aan op die van Wolf­gang Ama­deus Mo­zart en Jo­seph Haydn, waar­door hij vaak tot de Eerste Ween­se School wordt ge­re­kend. Hij bracht het clas­si­cis­me tot vol­tooi­ing en be­reid­de de weg voor de ro­man­tiek. Lud­wig van Beet­ho­ven wordt als een van de be­lang­rijk­ste en meest in­vloed­rijke com­po­nisten be­schouwd.

DE MUZIEKSTIJL

Beet­ho­ven begon in de clas­si­cis­tische stijl en werd uit­einde­lijk een van de eerste com­po­nisten van de ro­man­tische stijl.