Nr.9
van Classic FM

Requiem, Lacrimosa
—— Wolfgang Amadeus MOZART ——

HET MU­ZIEK­STUK

Van het Re­qui­em in d-moll (KV 626) is het acht­ste on­der­deel, het La­cri­mo­sa, de vol­gen­de top­per in de Klas­sie­ke top 20+. Een re­qui­em [uit­spraak: ree­kwie-èm] is een do­den­mis, een plech­ti­ge kerk­dienst om een dier­ba­re over­le­de­ne te ge­den­ken. De te zin­gen La­tijn­se tek­sten staan al­tijd al vast, de mu­ziek mag zelf be­paald (ge­com­po­neerd) wor­den.
Het Re­qui­em is Mo­zarts laat­ste werk en is, door zijn vroe­ge dood in de­cem­ber 1791, on­vol­tooid ge­ble­ven: Van de 14 on­der­de­len waar­uit het stuk be­staat, heeft Mo­zart er maar één he­le­maal zelf ge­maakt en is de rest slechts ge­deel­te­lijk van zijn hand. Twee vrien­den van hem - ook com­po­nis­ten - heb­ben het af­ge­maakt in zijn stijl, op aan­dring­en van Mo­zarts we­du­we. Een mys­te­ri­eu­ze, on­be­ken­de op­dracht­ge­ver had Mo­zart na­me­lijk al de helft van het to­taal­be­drag be­taald, dus het werk moest af. Pas veel la­ter bleek een ex­cen­trie­ke graaf, een ze­ke­re Franz von Wal­segg, de­ge­ne te zijn die het re­qui­em had be­steld voor zijn over­le­den vrouw. Van­waar al die ge­heim­zin­nig­doe­ne­rij? De graaf had wil­len doen als­of hij het werk zelf had ge­com­po­neerd ...

OVER DIT FILM­PJE

Met een Engel­se ver­ta­ling van de La­tijn­se tekst. Lees maar even mee.

Wolfgang Amadeus MOZART

DE COM­PO­NIST

Wolf­gang Ama­deus Mo­zart (1756-1791) was een Oos­ten­rijks com­po­nist, pia­nist, en di­ri­gent van klas­sie­ke mu­ziek. Op uit­zon­der­lijk jon­ge leef­tijd kon hij een aan­tal in­stru­men­ten be­spe­len en kon com­po­si­ties sa­men­stel­len. Hij werd daar­om be­schouwd als een won­der­kind, voor­al door zijn va­der die ja­ren­lang met de jon­ge Wolf­gang door Eu­ro­pa reis­de om zijn zoon te pre­sen­te­ren aan de ve­le be­lang­rijke men­sen die iets zou­den kun­nen be­te­ke­nen voor de car­rière van de ge­ta­len­teer­de jon­gen. Reeds als tien­er heeft hij - al dan niet rond­reiz­end - kwa­li­ta­tief hoog­staand werk ge­com­po­neerd, waar­voor hij bij­val en on­der­schei­ding­en ont­ving in ve­le Eu­ro­pe­se ste­den. Na mu­zi­ka­le aan­stel­ling­en ge­had te heb­ben in Salz­burg, trok Mo­zart naar We­nen waar hij erg suc­ces­vol werd met het com­po­ne­ren van ope­ra's en con­cer­ten en het ge­ven van mu­ziek­les­sen. La­ter kreeg hij ook nog een aan­stel­ling bij Jo­zef II, kei­zer van Oos­ten­rijk. Toch was zijn le­ven fi­nan­cieel niet ge­mak­ke­lijk omdat hij meer uit­gaf dan hij ver­dien­de. In zijn kor­te le­ven - hij werd slechts 35 jaar oud - heeft Mo­zart heel veel ge­com­po­neerd. Hij wordt als een van de be­lang­rijk­ste en meest in­vloed­rijke com­po­nist­en be­schouwd. Zijn werk heeft veel in­vloed ge­had op la­te­re com­po­nis­ten, onder an­de­re Lud­wig van Beet­ho­ven en Jo­han­nes Brahms.

DE MU­ZIEK­STIJL

Mo­zart is de be­lang­rijk­ste com­po­nist van de clas­si­cis­ti­sche (=klas­sie­ke) stijl.