WISKUNDE

ONDERWIJS

WiskundeFilmpjes.nl - Marcel Eggen – Videolessen op YouTube. Wiskundelessen van Marcel Eggen voor alle klassen. Hier is de complete playlist! (gf1)
Math with Menno - Wiskunde (in het Nederlands) – Videolessen op YouTube over examentraining wiskunde. (gf1)
WiskundeAcademie - Je wiskundedocent met een pauzeknop! – Videolessen op YouTube. Wiskunde voor alle klassen.
Videokanaal Colin Roll – Videolessen op YouTube. Colin vertelt (in het Nederlands) over wiskunde.
Digischool.nl - WI – Zeer goedverzorgde en uitgebreide site die alle aspecten van de wiskunde (algebra, meetkunde, fractals, statistiek, kansberekening, zelfs kunst) laat zien.
Kennislink.nl - Wiskunde – De kennis- en onderwijssite van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Schoolbieb.nl - HavoVwo WI – Slechts een paar links werken; is nog in aanbouw.
Collegenet.nl - Wiskunde A – De huiswerkhulpsite van CollegeNet; wiskunde A.
Collegenet.nl - Wiskunde B – De huiswerkhulpsite van CollegeNet; wiskunde B.
School-TV - Wiskunde – Teleac-schooltelevisie-uitzendingen kun je hier opnieuw bekijken.
Beeldbank van Schooltv - WI (vo) – Even op wiskunde klikken en een videoclip uitkiezen.
Ezelsbruggetje - WI – Tips en truuks om ingewikkelde dingen op een makkelijke manier te onthouden!

ALGEMEEN

WisKunJeLeren.nl – Een aanrader voor de 4 en 5 havo. Alle examenstof van wiskunde A en wiskunde B, met per onderwerp een overzicht en video�s met uitleg. Ook voor ouders die hun zoon of dochter willen helpen met de studie.(bv1)
VIDEOS: WiskundeAcademie - overzicht – Je wiskundedocent met een pauzeknop! Roeland Hiele geeft les.( )
WiskundeAcademie - de site – Roeland Hiele geeft les op diverse video's van YouTube. Dit is de site die daarbij hoort.( )
Game of Life - Conways wiskundemodel -talig. De Britse wiskundige John Conway bedacht zo'n 50 jaar geleden een 'cellulair automaton': een rooster waarop virtuele cellen geboren kunnen worden, kunnen leven of kunnen sterven. Wat het lot van een cel is, hangt af van de plaats ten opzichte van de ander cellen. Dit wiskundig model kun je gebruiken in allerlei takken van de wetenschap, van embryologie tot sterrenkunde, van chemie tot sociologie, van geneeskunde tot geschiedenis. Heel leerzaam, heel prikkelend! Op deze site ziet het eruit als een computerspelletje. Al experimenterend zou je kunnen onderzoeken hoe je de cellen moet plaatsen om maximale groei of juist een goed georganiseerde sterfte te geven. Toekomstige wetenschappers, mis dit niet!(dd1)
Game of Life - Wikipedia – Onze online-encyclopedie legt de "spelregels" van het beroemde wiskundemodel van Conway wat nader uit met schemaatjes en animaties.
Nederlandse Wiskunde Olympiade.nl – Ben je goed in wiskunde? Dan kun meedoen aan een wiskunde-'wedstrijd' om jouw kennis en inzicht te vergelijken met dat van anderen in Nederland of de Benelux.(ay1)
Reken Beter – Als je je hier aanmeld krijg je elke werkdag drie rekensommen. Bekijk je eigen resultaten én die van anderen.
www.digibasisschool.nl/index.php?page=niveau&VAK_ID=1 – Voor als je je basisrekenvaardigheden nog even wilt opfrissen...
Freudenthal Instituut – Het Freudenthal Institute for Science and Mathematics Education (FIsme) wil de kwaliteit van het onderwijs in rekenen, wiskunde en natuurwetenschappen verbeteren door middel van onderzoek, opleiding, curriculumontwikkeling en dienstverlening. Dit toonaangevend instituut is een onderdeel van de universiteit van Utrecht.
Wiswijzer – Website voor scholieren en docenten.(v)
WisFaq – Vraagbaak voor wiskundeonderwijs.(v)
Wiskunde online - - - – Wiskunde voor voortgezet onderwijs met animaties en online software.Met lessen die gaan over wiskundige problemen waar leerlingen vaak moeite mee hebben.(v)
Ratio – Lesmateriaal voor de onderbouw van het vwo, ontwikkeld door de Radboud Universiteit van Nijmegen.(v)
Math4all – Wiskundemateriaal en -geschiedenis.(v)
Eenheden, constanten en conversies. – Het Super-Binasboekje! Gegevens voor en over alle 'technische' vakken: BI, NA, SK, WI, AK, enz. Welke eenheden en schalen worden gebruikt? Hoe moet de ene eenheid in de andere worden omgerekend? Hoe heten de elementen in andere talen? En speciaal voor dit vak: goniofuncties, namen voor grote getallen, hoeken, inhoud, lengte-eenheden, oppervlakte, etc.(jt1)
Scientias.nl – Nieuws over wetenschap en technologie. Met rubrieken over geschiedenis, heelal, mens & gezondheid, natuur & klimaat, technologie en fysica, etc.
rdzl_ _ _ – Wiskundige puzzels en raadsels.(v)
Wiskundeonderwijs.nl – Wiskundeonderwijs webwijzer; een soort portal.(v)
StudioWiskunde.nl – Kennisbank wiskunde.(v)
AlgebraKIT.nl – De wiskundecoach - Hulp bij het trainen van de algebraïsche vaardigheden in het middelbaar wiskundeonderwijs.(v)
PowerMath.nl – Videolessen wiskunde op de pc via een usb-stick met uitleg en oefeningen, voor wiskunde a,b en c voor havo en vwo. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je er iets koopt.(v)
Wiskunde – Wiskunde uitleg en oefeningen.(v)
Handleiding Grafische Rekenmachine – Gebruiksaanwijzing kwijt van je GR? Hier de handleidingen van de TI-83(plus) en de Casio cfx-9850.
Samenvatting elementaire onderdelen v/d grafische rekenmachine – Op twee A4-tjes heel basale uitleg en een hoop tips van het Gymnasium Apeldoorn.
WIMS - wwww interactieve Multipurpose Server – Allerlei les- en oefenmateriaal voor alle niveaus van wiskunde. Van de universiteit van Leiden.
Online Leeromgeving Twente Academy – Van de Technische Universiteit Twente een oefensite met ook animaties, experimenteerruimtes en andere hulpmiddelen. Leuke wiskundeonderwerpen nodig voor een profielwerkstuk?
Wikibooks - Wiskunde – Wiskunde van beginner tot gevorderde. Weer zo'n 'Wiki-gebeuren' door vrijwilligers.
ScienceHack – Zoekmachine voor wetenschappelijke video's, experimenten, projecten en wetenschapsnieuws. Voor alle exacte vakken: WI, NA, BI, SK, robotica, informatica, sterrenkunde, psychologie, natuur en groene energie. Engelstalig. (nvk)
Dominguez.nl - Wiskundepagina – Over wiskunde voor het middelbaar onderwijs, met leuke filmpjes en veel ander materiaal.(v)
Wiskunde.eu – Online lesmateriaal over veel onderwerpen die leerlingen op de middelbare school moeten beheersen. Commercieel.(v)
Puzzle.dse – Allerlei soorten puzzels, bijvoorbeeld voor afwisseling tijdens de wiskundeles.(v)
Wiskundepagina van het Cals College – Leuke spelletjes en puzzels voor leerlingen, interessante links naar andere wiskundesites voor leraren.(v)
The Math Forum.com – People learning math together. Een service van het Goodwin College van de Drexel Universiteit van Philadelphia, USA.(v)
Vierkantvoorwiskunde.nl – Stichting Vierkant voor Wiskunde organiseert al jaren wiskundige activiteiten voor jongeren, oa. wiskunde zomerkampen.(v)
Pythagoras.nu – Wiskundetijdschrift voor jongeren.(v)
Taal en Rekenen – De basisvaardigheden moeten op orde zijn/blijven!(p)
Maths Online – Wiskunde online met vele applets (animatiefilmpjes) om alles duidelijk te maken. Engels- en Duitstalig.(nvk)
Fambof.nl - Wiskundelinks – Portal met vele links over wiskunde.
Wiskunde.startpagina.nl – De bekende portal met vele links.

DOCENTEN

digischool.kennisnet.nl/community_wi – Platform voor wiskundedocenten.
NVvW – Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.(v)
NVORWO – Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken-WiskundeOnderwijs.(v)

BOEKEN

Bibliotheek.nl – Het onderwerp waarnaar je op zoek bent, kun je intypen in het 'Waar ben je naar op zoek?'-venster. Bibliotheek.nl laat je dan weten welke boektitels over dit onderwerp in de (stads)bieb te vinden zijn. Je kunt het boek op de site al aanvragen of bestellen; houd je biebpas alvast klaar om je nummer op te geven. Nog geen pasje? Kijk hier hoe je lid kunt worden van de stadsbibliotheek; onder de 18 is dat (bijna) gratis! Of kijk hier wat de stadsbieb verder te bieden heeft.