SCHEIKUNDE

Kijk ook bij  A.N.W.

ONDERWIJS

Digischool.nl - Scheikunde – Het chemielokaal scheikunde van de Digitale School voor vooral de bovenbouw van havo/vwo. Er zijn hier ook filmpjes te bekijken met allerlei proefjes. Bij software kun je interessante programmaatjes downloaden en Powerpointpresentaties presenteren scheikundetheorie.
Kennislink.nl - Scheikunde – Fraai vormgegeven site, prachtige foto's, interessante onderwerpen.
CollegeNet.nl - Scheikunde – Een portal met vele interessante (en verstandige) links, deels van CollegeNet zelf, deels van andere betrouwbare bronnen.
Actuele Documentatiebank – Een compleet overzicht van actuele dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het nieuws. Zoek je onderwerp tussen de Thema's, de Nieuwe Dossiers, de Actuele Dossiers of typ je vraag in het zoekvenster. Of klik hier voor het schoolvak scheikunde. Deze site biedt veel informatie in de vorm van artikelen, links en aanbevolen boeken. Heel handig voor (profiel)werkstukken! Helaas alleen volledig te bekijken in de openbare bibliotheek of het OLC (geabonneerd?). Thuis kan het alleen als je geabonneerd bent.
Ezelsbruggetje - Scheikunde – Soms nuttige geheugensteuntjes (altijd beter dan moeten spieken!).
Jouw boek: Chemie overal – Kies nog even je klas uit.

VIDEOLESSEN

VIDEO: Scheikunde - Welkom op "Scheikundelessen"! – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. (pd1)
VIDEO: Scheikunde - Het atoom – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. Hier heeft hij het over protonen, elektronen, neutronen, atoomnummer, massagetal, atoommassa en ionen, kortom: basiskennis over het atoom.(pd1)
VIDEO: Scheikunde - Het periodiek systeem – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. Hier behandelt hij het periodiek systeem der elementen.(pd1)
VIDEO: Scheikunde - De hele havo scheikunde in 70 min. (dl.1) – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. Alles wat je van scheikunde moet kennen voor de havo. Hier het eerste deel.(pd1)
VIDEO: Scheikunde - – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. (pd1)
VIDEO: Scheikunde - – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. (pd1)
VIDEO: Scheikunde - – Scheikundedocent Sieger Kooij is beroemd om zijn duidelijke uitleg van (soms) moeilijke stof. (pd1)

ALGEMEEN

Eenheden, constanten en conversies. – Het Super-Binasboekje! Gegevens voor en over alle 'technische' vakken: BI, NA, SK, WI, AK, enz. Welke eenheden en schalen worden gebruikt? Hoe moet de ene eenheid in de andere worden omgerekend? Hoe heten de elementen in andere talen? En speciaal voor dit vak: periodiek systeem, eigenschappen van elementen, redoxpotentialen, concentratieformules, viscositeit, waterhardheid, etc.(jt1)
Scientias.nl – Nieuws over wetenschap en technologie. Met rubrieken over geschiedenis, heelal, mens & gezondheid, natuur & klimaat, technologie, etc.
Kipkay Videos -talig. Technische aardigheidjes, geintjes en trucjes, gedemonstreerd op filmpjes. NA/SK (nvk)
LearnersTV.com -talig. Via video en audio worden BI-, NA-, SK-, WI-, M&O- en computerkundelessen gegeven, bestemd voor docenten. Ook veel animaties voor de BiNaS-vakken. (nvk)
The Naked Scientists -talig. Er worden vele wetenschappelijke/technische onderwerpen behandeld, vaak in forum-vorm. (nvk)
ScienceHack -talig. Zoekmachine voor wetenschappelijke video's, experimenten, projecten en wetenschapsnieuws. Voor alle exacte vakken: WI, NA, BI, SK, robotica, informatica, sterrenkunde, psychologie, natuur en groene energie. (nvk)
Science Flash - videofilmpjes – De videonieuwsdienst van Wetenschap 24 met allerlei filmpjes over wetenschappelijke nieuwtjes. Als daar geen tip bijzit voor een profielwerkstuk ...
ICSC - Internationaal Programma voor Chemische Veiligheid – Lijsten van chemische stoffen met allerlei gegevens: internationaal vastgelegde codes, hoe gevaarlijk die stoffen zijn en wat je moet doen als je ermee in aanraking bent gekomen.(jc1)
Chemie.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Thuisexperimenteren.nl – Op deze website vinden bezoekers allerlei experimenten die duidelijk zijn beschreven door iemand met liefde voor het vak. Je vindt er experimenten voor de vakken biologie, natuur- en scheikunde.(v)
ScienceSpace.nl – Een prachtige website die wil laten zien dat de bètavakken (natuurkunde, scheikunde en biologie) en techniek leuke, spannende en interessante vakken voor iedereen zijn.(v)
KNCV.nl - scheikundeprojecten – Lesideeën voor scheikundeprojecten.(v)
Project.kahosl.be - chemie – Basiscursus chemie.(v)
www.oxbo.nl – Informatie over o.a. scheidingsmethoden.(v)
Chemieforum.nl - forum – Chemieforum.(v)
Osbexact.nl – Gegevens voor de exacte vakken.(v)
Virtueelpracticumlokaal.nl – Uitvoeren van proefjes voor de bovenbouw vo.(v)
Proefjes.nl – Proefjes voor kids.(v)
Experimenten.nl – Beschrijvingen van zelf uitgevoerde proefjes op het gebied van scheikunde, natuurkunde en biologie.(v)
Cmbi.ru.nl – The centre for molecular and biomolecular informatics.(v)
Chemie-wereld.uwstart.nl – Een uitgebreide startpagina over chemie.(v)
Chem4kids.com -talig. Site over scheikunde voor jongeren. (v)
Chemieaktueel.nl – Tijdschrift voor het scheikunde-onderwijs.(v)
Scheikundeolympiade.nl – Site van de nationale scheikundeolympiade.(v)
Feel the chemistry.nl – Mooie site werkveld scheikunde.(v)
General Chemistry Interactive Simulations -talig. Allerlei interactieve programmaatjes om scheikundige formules in actie te zien of om het Periodiek Systeem nader te bekijken. Netjes verzorgd! EN-talig.
PhET - University of Colorado - Chemistry -talig. Allerlei simulaties (animaties) van scheikundige zaken.
AlChemie Software – ***txt***
Fambof.nl - Scheikundelinks – Een portal met vele links.
C3.nl – Stichting c3, communicatie centrum chemie.(v) NOG GEEN ADRESSEN VAN HET BOEKJE VAN VIVES!
Chem for Life.org -talig. Algemene informatie over scheikunde. (tvd)
Portaal: Scheikunde - Wikipedia – Een Wikipedia portaal. (tvd)
HavoVwo Kennisnet.nl - Scheikunde – Algemene informatie, links naar diverse sites. (tvd)
Profielwerkstuk - Radboud Universiteit Nijmegen – ***txt***

PERIODIEK SYSTEEM DER ELEMENTEN

Periodiek Systeem - vnci – Klik op een element en je krijgt alle informatie die je nodig hebt. Mooi gedaan en nog in het Nederlands ook! Een fraaie site van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie.
Periodic Table of Videos -talig. Het periodiek systeem der elementen op video. Elk element heeft een eigen video waarin verteld en getoond wordt wat de eigenschappen en bijzonderheden van die stof zijn. Een prachtig project van de Universiteit van Nottingham.(nvk)
Visual Elements Periodic Table - Royal Society of Chemistry -talig. Je kunt hier bijv. bekijken welke elementen bij welke temperatuur gasvormig, vloeibaar of vast zijn. Ook kun je zien hoe je de elementen in groepen kunt verdelen en welke gemeenschappelijke eigenschappen die stoffen hebben.
Periodiek Systeem - Lenntech.nl – Uitgebreide informatie over de elementen in het Nederlands.
Periodiek systeem - Wikipedia – Van Wikipedia. (tvd)
Element Song - Tom Lehrer -talig. YouTubefilmpje over alle elementen van het Periodiek Systeem, gezongen door Tom Lehrer. (tvd)

SCHEIKUNDE: UNIVERSITEITEN en VERVOLGSTUDIES

Open Universiteit – Scheikunde. (tvd)
Radboud Universiteit Nijmegen – Informatie over de studie scheikunde. (tvd)
Rijksuniversiteit Groningen – Scheikunde. (tvd)
Rijksuniversiteit Groningen – Scheikundige technologie. (tvd)
Technische Universiteit Eindhoven – Scheikundige technologie. (tvd)
Universiteit Leiden – Departement scheikunde. (tvd)
Universiteit Twente – Scheikundige technologie. (tvd)
Universiteit Utrecht – Departement scheikunde. (tvd)
Universiteit Utrecht – Scheikunde. (tvd)
Universiteit van Amsterdam – Scheikunde. (tvd)
Vrije Universiteit Amsterdam – Scheikunde. (tvd)

EXAMENHULP

Digischool.nl - Vwo-examenstof en oefenexamens scheikunde – Pdf-bestanden met vwo-examenvragen en antwoorden van de afgelopen tien jaar.
Digischool.nl - Havo-examenstof en oefenexamens scheikunde – Pdf-bestanden met havo-examenvragen en antwoorden van de afgelopen tien jaar.

DOCENTEN

digischool.kennisnet.nl/community_sk – Platform voor docenten scheikunde.(v)
Digischool.nl - scheikunde – Docentenpagina scheikunde van Digischool.
Nieuwe Scheikunde.nl - Voorbeeldopgaven – Voorbeeldopgaven SE en CE. (tvd)
Nieuwe Scheikunde.nl - Filmpje – Film betreft nieuwe scheikunde. (tvd)

BOEKEN

Bibliotheek.nl – Het onderwerp waarnaar je op zoek bent, kun je intypen in het 'Waar ben je naar op zoek?'-venster. Bibliotheek.nl laat je dan weten welke boektitels over dit onderwerp in de (stads)bieb te vinden zijn. Je kunt het boek op de site al aanvragen of bestellen; houd je biebpas alvast klaar om je nummer op te geven. Nog geen pasje? Kijk hier hoe je lid kunt worden van de stadsbibliotheek; onder de 18 is dat (bijna) gratis! Of kijk hier wat de stadsbieb verder te bieden heeft.

BOEKEN UIT ONZE SCHOOLBIEB
(Helaas zijn op dit moment boeken over dit onderwerp bij ons nog niet beschikbaar.)

Mendelejevs droom - De speurtocht naar de elementen – In 1869 bedacht de Russische geleerde Dmitri Mendelejev een manier om een logische ordening te brengen in de elementaire stoffen: het Periodiek Systeem der Elementen. Daarmee kwam een eind aan de hokus pokus van de voorgaande eeuwen en begon het tijdperk van de moderne chemie. Uit de serie Natuur en Techniek. – siso-nr. 540.4 STRA
Chemie achter de dijken – In 1901 kreeg de Nederlandse scheikundig ingenieur Van 't Hoff de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn werk met 3-dimensionale structuurformules van scheikundige stoffen. In de daaropvolgende 100 jaar zijn er in Nederland in de chemie zo'n 70 belangrijke uitvindingen gedaan. In dit boek worden ze op een begrijpelijke wijze uitgelegd. Een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Nedederlandse Chemische Vereniging. – siso-nr. 540.4 ROZE

Hierboven staan slechts enkele titels over scheikunde uit onze bieb. Meer boeken hierover vind je (hopelijk binnenkort!) in het rek onder siso-nr. 540 tot 550 of vraag ernaar bij ons biebpersoneel. Onder dezelfde siso-nummers kun je ook bij de Openbare Bibliotheek (Centre Ceramique) boeken over scheikunde vinden.