BIOLOGIE

Kijk ook bij  A.N.W.  of bij  NATUUR en MILIEU.

ONDERWIJS

Digischool - Biologie – Vaklokaal biologie is zelf één portal die je door kan verbinden met allerlei sites over biologie.
Collegenet - Biologie – Portal met zeer veel keuze uit vele onderwerpen.
NEMO Kennislink - Biologie – Biologiepagina van Kennislink. Wetenschappelijke achtergrondinformatie verstrekt door Sticht. Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie in opdracht van het Minist. van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.(v)
NEMO Kennislink - Biotechnologie – Biotechnologiepagina van Kennislink.
Actuele Documentatiebank – Een compleet overzicht van actuele dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het nieuws. Zoek je onderwerp tussen de Thema's, de Nieuwe Dossiers, de Actuele Dossiers of typ je vraag in het zoekvenster. Of klik hier voor het schoolvak biologie. Deze site biedt veel informatie in de vorm van artikelen, links en aanbevolen boeken. Heel handig voor (profiel)werkstukken! Helaas alleen volledig te bekijken in de openbare bibliotheek of het OLC (geabonneerd?). Thuis kan het alleen als je geabonneerd bent.
School-tv - Biologie – Over het onderwerp biologie zijn hier video's van School-tv te bekijken.
School-tv - Bio-Bits – Bekijk hier de Bio-Bits-video's van School-tv.
Ezelsbruggetje - Biologie – Trucjes, geheugensteuntjes, hulpjes; beter en veiliger dan spieken!
JOUW BOEK: Biologie voor jou – Aanvullingen op je lesboek. De lesmethode van Malmberg.(lu2)
JOUW BOEK: Your Biology   Aanvullingen op je  -talig lesboek BI. Hier wordt je boek up-to-date gehouden en wordt extra materiaal aangeboden door de uitgever van de lesmethode.

ALGEMEEN

Biologiepagina.nl – Voor vmbo, havo & vwo, voor onder- en bovenbouw; veel filmpjes, modellen, oefenmateriaal, links, animaties, opdrachten, powerpoints, etc voor zowel de leerling als de docent.(v)
Bioplek – Online biologieles. Zeer uitgebreid; erg goed! Met plaatjes en animaties, maar ook met het examenprogramma.(pb1)
10 voor Biologie.nl - Biologieonderwijs voor de toekomst – Een complete biologiemethode voor de tweede fase met 44 theoriehoofdstukken, ruim 850 opdrachten geclusterd in 25 thema's.(rvh)
BioDoen.nl – Deze site biedt voor vmbo, havo, vwo, mbo en hbo informatie over diverse aspecten van de biologie. Na het lezen van de info kun je direct vragen beantwoorden.
Eenheden, constanten en conversies. – Het Super-Binasboekje! Gegevens voor en over alle 'technische' vakken: BI, NA, SK, WI, AK, enz. Welke eenheden en schalen worden gebruikt? Hoe moet de ene eenheid in de andere worden omgerekend? Hoe heten de elementen in andere talen? Speciaal voor dit vak: vitamines, concentraties (medisch), etc.(jt1)
Scientias.nl – Nieuws over wetenschap en technologie. Met rubrieken over geschiedenis, heelal, mens & gezondheid, natuur & klimaat, technologie, etc.
Exploring Life's Origins -talig. Uitleg, afbeeldingen en filmpjes over evolutie, RNA, DNA, de cel, etc.(nvk)
LearnersTV.com -talig. Via video en audio worden BI-, NA-, SK-, WI-, M&O- en computerkundelessen gegeven, bestemd voor docenten. Ook veel animaties voor de BiNaS-vakken.(nvk)
The Naked Scientists -talig. Er worden vele wetenschappelijke/technische onderwerpen behandeld, vaak in forum-vorm.(nvk)
ScienceHack -talig. Zoekmachine voor wetenschappelijke video's, experimenten, projecten en wetenschapsnieuws. Voor alle exacte vakken: WI, NA, BI, SK, robotica, informatica, sterrenkunde, psychologie, natuur en groene energie.(nvk)
Science Flash - videofilmpjes – De videonieuwsdienst van Wetenschap 24 met allerlei filmpjes over wetenschappelijke nieuwtjes. Als daar geen tip bijzit voor een profielwerkstuk ...
Biologie Online – Een reis door de wondere wereld van de biologie. Veel informatie, veel mooie plaatjes. Klik eerst even op home.
Kennislink.nl - 2015: jaar van het licht – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over licht en de vele mogelijkheden en toepassingen ervan, ook op het gebied van de biologie.
Betavak - Natuurwetenschap van A tot Zink – Praktische site voor de vakgebieden anw, nlt, biologie en wiskunde.(v)
NIBI - Nederlands Instituut voor Biologie – Voor basisonderwijs, vmbo, havo en vwo. Het NIBI wil onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven bijeen brengen.(v)
Onze Schooltuin – Alles over het aanleggen van een schooltuin.(v)
Experimenten online – Beschrijvingen van zelf uitgevoerde proefjes op het gebied van scheikunde, natuurkunde en biologie.(v)
BioQuest – Webquest, biologiepuzzels en uitgebreide informatie over biologie.(v)
BiologieSite – Voor alle niveaus van klas 1 t/m 4 van het voortgezet onderwijs. Ook voor docenten. Filmpjes, internetlessen, proefwerken, digitale oefentoetsen, samenvattingen van thema's, een floradatabase, etc.(v)
Schooltv.nl/eigenwijzer – Biologiepagina van schooltv.(v)
Wetenschapsforum.nl – Biologieforum.(v)
Studio Biologie – Kennisbank bio voor de tweede fase.(v)
Biodiversiteit – ***txt***
Fambof.nl - Biologielinks – Portal met vele links over biologie.
Biologie.startpagina.nl – De bekende portal met vele links.

EVOLUTIE

Darwin's reis met de Beagle – Informatieve website over de clipper De Stad Amsterdam die dezelfde reis maakt als Charles Darwin deed met de Beagle [1831-1836].(v)
VIDEO: The Beagle - In het kielzog van Darwin – Over het effect van menselijke activiteit op klimaat en milieu. Wat kunnen de wetenschappers aan boord van de Beagle ons erover vertellen?
VIDEO: Darwin - De ontdekker van de evolutie (episode 1) – Over het leven en werk van Charles Darwin, de man die evolutietheorie heeft bedacht.
VIDEO: Religieuze argumenten tegen evolutie (5/5) – Dr. Roy Erkens geeft een college over waarom evolutie voor sommige mensen moeilijk te behappen is en laat hij zien dat deze groep het toch echt bij het verkeerde eind heeft. Van de Universiteit van Nederland.

DE MENS

Kennislink.nl - Het menselijk lichaam – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over het lichaam van de mens.
Kennislink.nl - Genen en gezondheid – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over genen en hun rol in de gezondheid.
Kennislink.nl - Gezond ouder worden – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over het ouder worden en er gezond bij blijven.
Kennislink.nl - Geneesmiddelen – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over geneesmiddelen.
Kennislink.nl - Neurowetenschappen – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over neurowetenschappen.
Kennislink.nl - Bewegen doet leven – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over bewegen en over hoe gezond dat is.
Kennislink.nl - Organen, zo goed als nieuw. – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over het namaken van weefsels en organen ter vervanging van dat wat ziek is of verloren is gegaan.
Kennislink.nl - De dood. – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over de dood.
Kennislink.nl - Infectieziekten – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over infectieziekten.
Kennislink.nl - Orgaandonatie – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over orgaandonatie (hier vooral de nier) en alles wat daar medisch, ethisch en financieel aan vastzit.
Kennislink.nl - Ziekte van Lyme – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over hoe een beet van een teek de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Kijk in je Brein – Informatie over de werking van ons brein, erg mooi vormgegeven door de Universiteit van Leiden.(v)
Hersenstichting Nederland - Breinbrekend werk – Bevat een interessant educatief gedeelte over hersenen.(v)
Neurokids – Voor iedereen die meer over zijn brein willen weten.(v)
The Blood Typing Game - Het bloedgroepenspel -talig. Van de officiële site van de Nobelprijsorganisatie is hier een spel om te oefenen met het bepalen van bloedgroepen en het toedienen van bloedstransfusies. Vóór het spelen kun je er uitleg over krijgen; altijd handig!
Het menselijk lichaam – Vooral voor basisonderwijs.
Erfelijkheid.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Ziekten.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Infectie.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Immuunsysteem.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
Vaccinatie.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
James May's Things You Need to Know ... (1) -talig. Things You Need To Know About The Human Body. BBC-serie over het menselijk lichaam, zoals altijd heel sappig gepresenteerd door James May. Met vele komische animaties.

NATUUR, PLANTEN en DIEREN

Kennislink.nl - Algen – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over algen als biologisch organisme, als energiebron en als voedsel.
Kennislink.nl - Oceanen – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over onze zee�n en oceanen.
Kennislink.nl - Biodiversiteit. – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over biodiversiteit: het leven in alle mogelijke verschijningsvormen en in vele samenlevingsvormen.
Waterwereld – Planten en dieren uit het natte Nederland. Welke levensvormen staan op oude schoolplaten getekend en zijn nu verdwenen?(v)
Vogelbescherming Nederland – Deze vereniging houdt scherp in de gaten wat er vliegt en fladdert in Nederland en of er ergens beschermend opgetreden moet worden.(v)
Nederlandse Soorten – Nederlands soortenregister; overzicht van de Nederlandse biodiversiteit. Welke planten en dieren leven er in ons land?(v)
WNF - Dierenbieb – De dierenbibliotheek van het Wereld Natuur Fonds bevat info over 1111 verschillende dieren. Van zoogdieren tot vissen, van vogels tot amfibieën.(v)
BugGuide.net -talig. Voor iedereen die dol is op kakkerlakken, schorpioenen, oorwurmen, vliegen, bijen, wespen, libelles, vlooien, teken, motten, kevers, duizendpoten, miljoenpoten en andere vliegende en kruipende beestjes. Deze site kwam onlangs in het nieuws omdat een Russische onderzoeker in Thailand een nieuwe soort vlieg heeft ontdekt, die dol is op olifantenpoep. Omdat de Rus deze site erg nuttig heeft gevonden bij zijn werk, noemde hij zijn ontdekking Azelia beuki (oftewel: de Beukvlieg), naar de Maastrichtse bioloog Paul Beuk, die deze "Beestjesgids" heeft gemaakt.
Vliegen en muggen van Nederland – Amateurproject, maar erg mooi verzorgd met mooie foto's.
Natuurkaart – Typ je postcode in en zie op het kaartje waar in jouw buurt natuurgebieden zijn.(v)
Naturalis – Nationaal natuurhistorisch museum.(v)
Nieuws uit de Natuur – brengt de natuur naar de klas.(v)
Blaadje.nl – Van welke boom of struik is dat blaadje nou weer? Zoek het hier maar op!(bvdr)
Bladeren.nl – Welk blad hoort bij welke boom of struik? Hier vindt je het antwoord!(bvdr)
Natuur.Startpagina.nl – De bekende portal met vele links.
NatuurOnderwijs – Natuur- en milieuopdrachten voor basis- en voortgezetonderwijs.(v)
Soortenbank.nl – Over duizenden dieren, planten en paddestoelen in Nederland en de omringende landen.(v)
Natuurinformatie – Informatie over natuur, biologie en geologie. Je kunt hier meer dan 5000 artikelen over deze onderwerpen oproepen.

SLEUTELEN aan het LEVEN

Kennislink.nl - Biotechnologie – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over biotechnologie oftewel: het sleutelen aan het leven.
Kennislink.nl - Leven bouwen met moleculen. – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over leven bouwen met moleculen, nano-technologie en andere technieken waarbij stoffen gemaakt worden die zich op de grens van leven en niet-leven bevinden.
Kennislink.nl - Synthetische biologie – Verzameling van diverse wetenschappelijke artikelen over synthetische biologie: het kunstmatig veranderen of namaken van iets levends.

DOCENTEN

SchoolTV – Voor basisonderwijs (voor docenten?).(v)
Digischool - community BI – Platform voor docenten biologie.(v)

BOEKEN

Bibliotheek.nl – Het onderwerp waarnaar je op zoek bent, kun je intypen in het 'Waar ben je naar op zoek?'-venster. Bibliotheek.nl laat je dan weten welke boektitels over dit onderwerp in de (stads)bieb te vinden zijn. Je kunt het boek op de site al aanvragen of bestellen; houd je biebpas alvast klaar om je nummer op te geven. Nog geen pasje? Kijk hier hoe je lid kunt worden van de stadsbibliotheek; onder de 18 is dat (bijna) gratis! Of kijk hier wat de stadsbieb verder te bieden heeft.

BOEKEN UIT ONZE SCHOOLBIEB
(Helaas zijn op dit moment boeken over dit onderwerp bij ons nog niet beschikbaar.)

Stamcellen – Over: de biologie van de cel; de embryonale ontwikkeling; wat zijn stamcellen?; betekenis voor de geneeskunde; het klonen. Uit de serie Natuur, Wetenschap en Techniek. – siso-nr. 573.2 MUMM
Elementaire kringlopen – Over de wisselwerking tussen biosfeer en beschaving. Uit de serie Natuur, Wetenschap en Techniek. – siso-nr. 573.3 SMIL
Evolutiepatronen – Over de nieuwste moleculaire inzichten. Uit de serie Natuur en Techniek. – siso-nr. 574 LEWI
Evolutie - triomf van een idee – Over de geschiedenis van Darwins inzichten, wat de evolutietheorie inhoudt en over de ontwikkelingen van toen tot nu. Een uitgave van Natuur en Techniek en Teleac. – siso-nr. 574 ZIMM
Leven op kleine schaal – Over het complexe gedrag van microben. Uit de serie Natuur, Wetenschap en Techniek. – siso-nr. 579 DUSE
Levensprocessen van planten – Over: fotosynthese en licht; groei en chemische signalen; bewegingen van planten; regeneratie; samenwerking met micro-organismen. Uit de serie Natuur, Wetenschap en Techniek. – siso-nr. 583 GALS

Hierboven staan slechts enkele titels over biologie uit onze bieb. Meer boeken hierover vind je (hopelijk binnenkort!) in het rek onder siso-nr. 570 tot 600.