FLAPTEKSTEN  LITERAIRE  WERKEN, VWO/TTO - 1940 tot nu

Kader Abdolah - De reis van de lege flessen

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt te zijn. Door de werkelijkheid van Nederland te verbinden met herinneringen uit Iran houdt Bolfazl greep op het leven. In de van hem bekende stijl beschrijft Abdolah hoe de twee culturen verschillen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Clark Accord - Bingo!

Bingo vertelt het verhaal van een dag uit het leven van de 49-jarige Thelma en haar dochter Inke. Met vaste bingogasten zijn ze met de bus op weg naar Ons Genoegen, hun vaste bingohal.Bij de trekking van de jackpot lopen ze Guno, de tien jaar jongere ex-lover van Thelma tegen het lijf. Het weerzien roept vele reacties op.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jan van Aken - De valse dageraad

We schrijven het jaar 1065. In zijn cel krabt Hroswith, een oude monnik, de perkamentbladen van een bijbel af, om zijn levensgeschiedenis te kunnen schrijven. Als zoon van een vermeende heks heeft hij op jonge leeftijd al moeten vluchten, later wordt hij vogelvrij verklaard omdat hij de dochter van een graaf zwanger maakt. In Denemarken verwerft Hroswith zich aanzien als meestersmid, maar dan ontvoeren Arabische slavenhalers hem, en beginnen lange omzwervingen over de grote Russische rivieren, die hem via Constantinopel naar Damascus brengen, waar hij de Arabische poëzie en wetenschap leert kennen. Als Hroswith terugkeert naar de Lage Landen, betrekt keizer Otto hem bij zijn machtsspel. Hroswith volgt het rondreizende hof naar Rome, waar hij de jonge keizer en paus Silvester helpt bij het verwezenlijken van hun grootse plan. Intussen is het apocalyptische jaar 1000 aangebroken; zal er een nieuwe dageraad aanbreken? Zelden werd een van de donkerste perioden van de Europese geschiedenis zo kleurrijk en zinnelijk beschreven als in De valse dageraad. Jan van Aken (1961) debuteerde in 2000 met de historische roman Het oog van de Basilisk. In 2003 verscheen zijn lovend ontvangen roman De dwaas van Palmyra. "Jan van Aken steekt Umberto Eco naar de kroon.' pieter steinz, nrc handelsblad "Een roman om in één adem uit te lezen.' max pam, hp/de tijd "Interessant en verfrissend. Een wereld vol bibliotheken en wijsgeren, een banket van meeslepende avonturen en lyrische passages.' de morgen

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jan van Aken - Koning voor een dag

De lelijke Hipponax, zoon van een wagenmaker, weet al vroeg enige populariteit te verwerven met zijn poëtische gaven en zijn scherpe tong. Als hij zijn zinnen zet op het meisje Arète, en zij niet ongevoelig blijkt voor zijn charmes, raakt de dichter verwikkeld in een levenslange strijd met haar invloedrijke familie. Door toedoen van Arètes broer, de beeldhouwer Boupalos, wordt Hipponax zelfs verbannen uit zijn geboortestad. Na jaren van bloedstollende avonturen en omzwervingen komt hij zijn geliefde weer tegen, maar nog altijd waakt Boupalos over haar. De dichter zint op wraak, evenwel zonder te beseffen welke duistere krachten hij hiermee oproept. Koning voor een dag vertelt het meeslepende verhaal van de dichter Hipponax, die leefde in het Ionië van de zesde eeuw voor Christus en die bekendstond als de 'vader van de parodie'.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jan van Aken - De afvallige

Het jaar is 376 na Christus. Uit de onmetelijke Aziatische steppen nadert groot onheil: tienduizenden Goten steken in paniek de Donau over en vragen asiel aan in het Romeinse Rijk. Een orakel wijst de wijnhandelaar Swintharik aan als degene die de crisis kan oplossen en velen gaan naar hem op zoek, ieder met een ander motief. Even buiten Damascus overdenkt Swintharik op een pilaar zijn leven. Als hij beseft dat hij gezocht wordt, slaat hij ijlings op de vlucht. Is hij het slachtoffer van een complot dat het hele Romeinse Rijk bedreigt? En wat was zijn rol bij de moord op de afvallige keizer Julianus? Jan van Aken overtreft zichzelf met een meesterlijke historische roman: geestig, spannend en scherpzinnig tegelijk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jan van Aken - De ommegang

In de vroege lente van 1415, op de stoffige wegen van Italië, heeft de ambitieuze heelmeester en architect Isidorus van Rillington een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus' zoektocht naar kennis, die hem tot aan de rand van de wereld bracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden. De ommegang is een meeslepende historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen. Jan van Aken voert ons van een middeleeuwse bibliotheek in Engeland via de verwoeste gebieden langs de Zijderoute naar een kleine stad aan de Bodensee, waar koning, kardinalen, adel en geleerden strijden voor de eenheid van Europa.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Yasmine Allas - De generaal met de zes vingers

Samater is geboren met zes vingers aan elke hand. Dat maakt hem een buitenbeentje in zijn gemeenschap. Door hard te werken en zich nergens iets van aan te trekken weet hij het te brengen tot generaal in het leger. De burgeroorlog dwingt het generaalsgezin Afrika te ontvluchten.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Kees van Beijnum - Over het IJ

Een warme juninacht in 1989: een revolverschot doorbreekt de stilte in Amsterdam-Noord. De politie staat voor een raadsel. Achter de deur van zijn woning ligt een man; het huis is verder afgesloten. De moord kan alleen via de brievenbus zijn gepleegd. -In zijn debuut Over het IJ geeft journalist Kees van Beijnum al een voorproef van zijn kunnen als romancier. Met een scherp oog voor detail reconstrueert hij ‘de brievenbusmoord’, maar bovenal vertelt hij het meeslepende verhaal over een leven aan de onderkant van de samenleving. De dader van een werkelijk gepleegde moord is de hoofdpersoon in dit boek, dat het midden houdt tussen een misdaadroman en een documentaire over een moordzaak. De auteur is journalist en heeft voor dit boek anderhalf jaar research gedaan. Het resultaat is een boeiend en goed leesbaar verhaal, dat inzicht geeft in de motieven en achtergronden van de dader. Opmerkelijk is dat de beschrijving van het recherchewerk, van het verblijf in een huis van bewaring en van een strafzitting van een rechtbank zeer dicht de werkelijkheid benadert. Paperback; kleine druk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Kees van Beijnum - Dichter op de Zeedijk

Het jonge leven van Constant Wegman speelt zich af In en rond het café-hotel van zijn grootmoeder, een gelegenheid van twijfelachtige reputatie op de Amsterdamse Zeedijk. Om te overleven in de harde werkelijkheid van kroegen en bordelen creëert hij een eigen wereld, een veilige haven voor romantiek en dromen. Dichter op de zeedijk is het tedere, opgewekte verhaal van een jeugd te midden van toegewijde alcoholisten, gevallen engelen, een onverschrokken grootmoeder én een zeventiende-eeuwse dichter. in deze semi-autobiografische roman wordt met hartstocht een portret geschilderd van een roemruchte buurt. -In deze roman van Van Beijnum (1954) wordt een beeld geschetst van een jeugd in de jaren '60 in de rosse buurt van Amsterdam. Hoofdpersoon is de twaalfjarige Constant, die ouderloos opgroeit in het cafe-hotel van zijn militante (met liefde getekende) grootmoeder. Inwijding in het leven vindt plaats door schilderachtige figuren in en om het cafe-hotel, zoals Ben, een oud en fantasierijk man, en Muis, de buffetjuffrouw op wie Constant verliefd is. Ook is er de schim van Vondel, met wie Constant, toch al beschikkend over een rijke fantasie, vermakelijke gesprekken voert. Het is een ruwe, maar overzichtelijke buurt waarin Constant opgroeit. Pas aan het einde van de roman doet de verloedering haar intrede. Deze 'semi-autobiografische roman' levert eerder een nostalgisch panorama van een jeugd op dan dat er sprake is van een dwingende verhaallijn. Genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs 1995. Gebonden uitgave; kleine druk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Kees van Beijnum - Een Soort Familie

Eind jaren tachtig, een klein dorp aan de Waddenzee. Het leven van de ouders van Teun staat in het teken van de grote idealen. Het gezin offert er alles voor op. Maar wat betekent dat voor Teun en zijn oudere broer? Ieder op geheel eigen wijze proberen de jongens, regelmatig doelwit van pesterijen, op school en op straat te overleven. Als de broer zijn ouders en hun idealen radicaal de rug toekeert, raakt het gezin ontwricht. Een soort familie is een vernuftig, aangrijpend verhaal over loyaliteit en liefde. -Na het succes van 'Paradiso' kwam Van Beijnum (1954) met een vuistdikke roman, die zich opnieuw in Noord-Holland afspeelt. In dit geval voor een groot gedeelte in Wieringen, waar de hoofdpersoon Teun, vanuit wie we de gebeurtenissen waarnemen, opgroeit in een bijzonder gezin, dat Jehovagetuige-achtig aandoet door het geloof in de vredesbeweging. Verhaalheden en -verleden wisselen elkaar voortdurend af. Wat er precies met Teuns broer Hans gebeurd is in hun jeugd, wordt pas in het laatste deel van de roman onthuld. Intussen lezen we over allerlei jeugdherinneringen en over Teuns huidige leven als mislukte kopieermachine vertegenwoordiger en gescheiden man, met een jong zoontje, wie het moeite kost om wat van zijn leven te maken. Het schuldgevoel over zijn broers ongeluk, het opgroeien in een opvallend gezin, de pesterijen daardoor op school: dit alles heeft Teun tot een zwijgzame twijfelaar gemaakt. Een licht satirische, spannende roman die bovendien treffende beschrijvingen van Nederlands cultuur en landschap bevat. Kleine druk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












BELCAMPO - Bevroren vuurwerk

Wie van verhalen houdt, moet zijn oor bij Belcampo te luisteren leggen. Sommige van zijn verhalen hebben zo'n grote indruk gemaakt dat ze door menig lezer aan anderen worden doorverteld. Ze zijn inmiddels klassiek in de Nederlandse literatuur. De liefhebbers van Belcampo's vertelkunst hebben met elkaar gemeen dat ze bevattelijk zijn voor het onderaardse lachten dat in zijn werk doorklinkt. -Deze keus uit de fantasierijke verhalen van Belcampo (pseudoniem van Herman Schonfeld Wichers, 1902-1990) behoort al 40 jaar tot de top van de Nederlandse literatuur. Hoewel Belcampo niet zo bij het grote publiek bekend is, zijn het toch de liefhebbers van dit genre die zorgen dat hij een topper blijft. Deze verhalen kenmerken zich door een absurde en bizarre verteltrant die zich met de realiteit vermengt. Het is inderdaad vuurwerk dat op het moment van lezen vastgelegd wordt. Ook het bekende (verfilmde) verhaal 'Het grote gebeuren', is opgenomen. Gebonden uitgave op pocketformaat in de reeks Salamander Klassiek, met een informatief nawoord van Anthony Mertens; kleine druk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Abdelkader BENALI - De langverwachte

Mehdi Ajoeb, zoon van de rijbewijsloze Driss Ajoeb en de aan thee verslaafde Malika, ziet zijn heimelijke liefde voor de hoogblonde Diana Doorn bewaarheid worden als ze zijn affectie in een hallucinerende nacht beantwoordt. Vanuit het perspectief van een kind met een bijzondere gave - dat op nieuwjaarsnacht het licht zal zien - wordt een familieverhaal verteld waarin verschillende personages in Rotterdam elkaar en zichzelf zoeken. Naast Mehdi's familie - Driss, die uit schaamte de landstreek verliet; Malika, die altijd in de weer is met haar theeglazen; Omar Omar, de langzaam aan liefdesverdriet stervende pleegvader van Driss; Ahmed en Ahmed, zijn beide bedienden; en Jassin, de neef van Malika, op wie ze heimelijk verliefd is - spelen ook de vrienden van Mehdi een prominente rol: Boedoeft, Mehdi's overbuurjongen, geniaal rapper, schrijver en duvelstoejager, die te vroeg overlijdt, en De Kaap, die zijn plaats inneemt, een huis vindt in het geloof en bergen werk verzet. De langverwachte is een fijn vertakt web van al dan niet verweesde generaties, een literaire achtbaan waarin geloof en ongeloof elkaar opvolgen als dag en nacht, de personages elkaar aanraken en weer loslaten, een lichtvoetig sprookje over trouwjurken die niet willen trouwen, een onverkoopbare slagerij die toch verkocht wordt en een pleegvader die pas kan slapen als hij vuurwerk heeft gezien boven de skyline van Rotterdam. Abdelkader Benali (1975) is de auteur van de succesroman Bruiloft aan zee, die werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste romandebuut, en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In Frankrijk werd Bruiloft aan zee - dat in tien landen verscheen - bekroond met de Prix du Meilleur Premier Roman Étranger. Benali schreef tevens de succesvolle toneelstukken De Ongelukkige en Yasser, en publiceerde de verhalenbundel Berichten uit Maanzaad Stad. `Hij kauwt op elk woord, hij proeft en geniet, dat blijkt uit alles, het plezier spat er vanaf' Hans Goedkoop, NRC Handelsblad

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












J. BERNLEF - Onder ijsbergen

Rechter Jakob Olsen wordt als waarnemer van de Deense regering naar Groenland gestuurd om de achtergronden van een merkwaardige moordzaak te onderzoeken. Die achtergronden hebben alles van doen met de oeroude Groenlandse cultuur, die zich altijd heeft verzet tegen inmenging van buitenaf, maar die zonder financiële en technologische steun van de Denen ten dode opgeschreven is. Jakob Olsen, steeds meer twijfelend aan de waarden van het systeem dat hij vertegenwoordigt, wordt het slachtoffer van zijn eigen onderzoek.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












J. BERNLEF - Boy

Amerika, begin van deze eeuw. Elektriciteit begint langzamerhand de gas- en olielampen te vervangen. De fotografie krijgt concurrentie van de film. Maar hoog staat de cinematografie dan nog niet aangeschreven. Wat de ratelende projectoren op het witte doek laten zien geldt als kermisvermaak. De acteurs hebben nog de status van variétéartiest. Toch verwerven sommigen van hen al zoiets als stardom. Wanneer Norma, 'Polly' Todd, die in een reeks van korte films te zien was geweest, wordt vermoord is dat voorpaginanieuws. William Stevens, ambitieus reporter van een lokale krant, had haar kort voor haar dood nog een interview afgenomen, en is nieuwsgierig naar de toedracht van de moord. De politie heeft de vermoedelijke dader al onmiddellijk op het oog, want toen Norma dood, naakt op bed, werd gevonden, bleek er zich een doofstomme jongen in een kast van haar slaapkamer te bevinden. Waar hij vandaan kwam, wat zijn motief was, bleef in nevelen gehuld, het enige wat men achterhaalde was dat hij Boy werd genoemd. De jury vond in zijn aanwezigheid op de plek des onheils voldoende reden hem als de dader te veroordelen. Door zijn hardnekkige speurtocht en geholpen door een vroegere vriendin van Norma, de filmpianiste Amy, ontdekt de verslaggever stukje bij beetje de ware achtergronden, komt hij erachter wie Boy in werkelijkheid was en brengt zijn onderzoek hem uiteindelijk in Montauk, waar hij op een verrassend gegeven stuit. Meer nog dan een zeer onderhoudend verhaal van een moordmysterie is Boy een roman over de intensiteit van de waarneming, van het zintuiglijk bestaan. Een intensiteit, die verhoogd wordt wanneer een van de zintuigen uitvalt en de toegang tot de werkelijkheid door andere moet worden overgenomen. In de stomme film komt het aan op een zeer gedramatiseerde gestiek van de acteurs. De doofstomme Boy ontwikkelt een beeldtaal die stom is voor onze waarnemingsconventies en de blind wordende herbergier in Montauk blijkt een gehoor te hebben ontwikkeld dat de meest minieme draaiingen van de wind weet te registreren. Zo is Boy vooral ook een roman over de betekenis van film en een ode aan het onbetekenende detail, dat in geen verhaal past, maar toch voor het vergeten moet worden behoed.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Louis Paul BOON - Menuet

Een gehuwde man vat liefde op voor een jong meisje dat bij hem en zijn vrouw het huishouden doet. De vrouw krijgt een kind van haar zwager, met wie ze slechts één enkele kortstondige ontmoeting had. De driehoeksverhouding tussen de arbeider, zijn vrouw en het meisje grijpt de lezer naar de keel. Niet alleen door de grauwheid van hun bestaan en door hun onderlinge vervreemding, maarook door de authentieke krantenberichten (verhalen over moord, verkrachting en andere ellende) aan de kop van de bladzijde die het verhaal als een verontrustende modderstroom begeleiden en die zich met de ondertoon van deze korte roman vermengen. Een aangrijpende roman over de eenzaamheid en onmacht van de mens in een vijandige wereld.Louis Paul Boon beschouwde Menuet als een van de beste boeken die hij heeft geschreven. Het is inmiddels in acht talen vertaald.Menuet is geen lijvig boek, maar wat de auteur beoogde heeft hij in een honderdtal bladzijden zo aangrijpend gebundeld, dat we het toch tot een der grootste uit de Vlaamse romankunst moeten beschouwen. - De Nieuwe GazetMenuet is navrant verteld en zowel de geraaktheid door de buitenwereld als de angst, de lijfelijke verwondering van de man en het meisje, zijn hier obsederend weergegeven. - Vrij Nederland

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Louis Paul BOON - De bende van Jan de Lichte

De bende van Jan de Lichte is het klassiek geworden verhaal over een achttiende-eeuwse schelm die met zijn bende van landlopers en dieven een bloedig spoor trekt in de Vlaamse historie. Ze plunderen kastelen en postkoetsen waarna ze de buit onder de armen verdelen.
Vijf mensen vertellen hun aandeel in de geschiedenis.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Hafid BOUAZZA - Paravion

Paravion draait om drie generaties Baba Baloek: grootvader, vader en zoon. Deze laatste blijft alleen achter in een klein gehucht waarvan alle mannen zijn vertrokken met achterlating van hun vrouwen. Op een dag wordt de jongste Baba Baloek, een herder, bezocht door een mysterieus meisje dat hem inwijdt in de liefde. De ontdekking van lichamelijke behoeften gaat gepaard met het ontwaken van zijn bewustzijn. Zo komt hij er aan de hand van de verhalen die het meisje vertelt achter dat hij meer deelt met zijn voorvaders dan de naam alleen.
De jongens die overgebleven zijn in het dorp en die Baba Baloek dagelijks treiteren verdwijnen. Hij blijft alleen over met de achtergebleven vrouwen, met wie hij zijn erotische lessen deelt. Maar ook zij verdwijnen. Naar Paravion. Deze naam is een misvatting van de personages, die het opschrift par avion lezen als de naam van Amsterdam, de stad die elke dag zichtbaar wordt in de mirage.
Hafid Bouazza (1970), winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2003, publiceerde onder meer De voeten van Abdullah, Momo, Een beer in bontjas en Salomon. Paravion won De Gouden Uil en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2014 verscheen zijn roman Meriswin.
'Paravion is een wonderlijk en wonderschoon boek. (...) Een rijke en volwaardige roman.' de Volkskrant 'Het op de vleugels van de verbeelding geschreven Paravion is Bouazza's trefzekerste literaire prestatie tot nu toe.' Vrij Nederland
'Paravion is de roman waarvan je al jaren hoopte dat Bouazza die zou schrijven.' NRC Handelsblad

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Stefan BRIJS - Arend

In "Arend' vertelt Stefan Brijs het aangrijpende levensverhaal van een uitzonderlijke jongen die nergens thuis lijkt te horen. Een roman over de zoektocht van een kind naar zichzelf, naar begrip, naar liefde. Arend had nooit geboren mogen worden. Al vanaf zijn eerste levensdag kent hij geen vreugde, geen geluk en geen thuis. Hij is daarenboven te groot, te zwaar, te lelijk en vooral te veel. Zijn moeder geeft hem meer slaag dan liefde. De enige uitlaatklep waarover de jongen beschikt is zijn gehuil, dat hij dan ook tot een kunst verheft.
Eenmaal uitgegroeid tot een te dikke kleuter komt Arend in aanraking met de buitenwereld. Op straat wordt hij nagestaard, op school wordt hij gepest en uitgelachen. Hij wantrouwt iedereen en is voortdurend in zichzelf gekeerd. Het liefst wil hij vleugels hebben zodat hij kan vliegen als de vogels, boven iedereen uit. Een droom waarvoor hij alles zal doen opdat hij werkelijkheid wordt.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jan BROKKEN - De vergelding

Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de bezetter is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen?
In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina's processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Jeroen BROUWERS - Het verzonkene

"Jeroen Brouwers (1940) brengt zijn kindertijd door in Indië. Na de Japanse invasie belandt hij in het Japanse interneringskamp Tjideng. In 1948 komt Brouwers naar Nederland, waar hij tot zijn zeventiende in katholieke kostscholen verblijft. Na zijn dienstplicht werkt hij enkele jaren in de journalistiek.In 1964 debuteert hij met de verhalenbundel Het mes op de keel. Voor zijn daaropvolgende roman, Joris Ockeloen en het wachten (1967), ontvangt hij de Vijverbergprijs. Bij het grote publiek wordt hij bekend met Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in het jappenkamp beschrijft. Deze roman vormt het tweede deel van de autobiografische Indiëtriologie, met als eerste deel Het verzonkene (1979, Multatuliprijs 1980) en De zondvloed (1988, F. Bordewijkprijs 1989) als laatste deel.Veel van zijn essayistische en polemische werk wordt gebundeld in vier Kladboeken, die verschenen in 1979, 1980, 1991 en 1994, en in Brouwers’ eenmansperiodiek Feuilletons, waarvan tot op heden negen afleveringen zijn verschenen, met bekende titels als Extra Edietzie (1996) De schemer daalt (2005) en Restletsels (2012). De essaybundel Vlaamse leeuwen (1994) wordt bekroond met de Gouden Uil voor non-fictie.In 2000 verschijnt Geheime kamers, waarvoor Brouwers de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil ontvangt. In 2007 verscheen de roman Datumloze dagen. In ditzelfde jaar wordt Brouwers onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. In Hamerstukken (2010) is het polemisch werk van Brouwers verzameld. In 2011 verscheen zijn bejubelde roman Bittere bloemen. Aan Het hout (2014), de eerste Nederlandse roman over jeugdmisbruik in de katholieke kerk, werd de ECI Literatuurprijs toegekend.In 2017 verscheen De laatste deur, een literaire geschiedenis van zelfmoord, in een nieuwe, ingrijpend herziene en geactualiseerde editie. Hierbij hoort het Supplement, waarin zijn opgenomen De zwarte zon, De versierde dood in een herziene en geactualiseerde editie en ‘Verspreide opstellen’.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jeroen BROUWERS - De zondvloed

Binnen het imposante oeuvre van Jeroen Brouwers geldt "De zondvloed' volgens critici als zijn belangrijkste roman. "De zondvloed' vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in Indië, zijn verblijf in een Japans gevangenkamp, het eerste contact met meisjes, zijn kostschooljaren in Nederland en uiteindelijk zijn eerste huwelijk. Maar de roman is vooral een overweldigend epos over de invloeden die het leven richting geven en waardoor een persoonlijkheid wordt gevormd.
Jeroen Brouwers wordt door lezers, critici en collega-schrijvers beschouwd als de grootste nog levende schrijver van het Nederlandse taalgebied.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jeroen BROUWERS - Geheime kamers

Geheime kamers is Brouwers’ grote roman over geheime liefdes, huwelijksbedrog en -bederf, hypocrisie en verraad gevolgd door vergelding. In filmische scènes ontrolt zich een merkwaardig drama, aan het slot waarvan alle betrokkenen zich kunnen afvragen: Wat waren nu eigenlijk precies de gebeurtenissen die hiertoe geleid hebben? Is er in werkelijkheid wel ‘iets’ gebeurd?
Bekroond met de AKO Literatuurprijs, De Gouden Uil en de Multatuliprijs.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jeroen BROUWERS - Datumloze dagen

Het leven is een opeenvolging van willekeurige anekdoten. De naamloze verteller in deze roman herinnert zich de paar ontmoetingen met zijn buiten zicht geraakte zoon, die hij nu en dan, sporadisch, toevallig, tegen het lijf loopt. Vader en zoon zijn van elkaar vervreemd, de ontmoetingen leiden niet tot toenadering, laat staan beter begrip. De confrontaties vinden plaats op willekeurige "dagen zonder data'. Totdat de zoon zijn verwekker vraagt iets voor hem te doen, dat beider leven…
De dood bestaat niet. Wat bestaat is: het leven, al is dat minder dan een nevelspatje in de oceanen van de tijd. Datumloze dagen is een roman over een troebele vader-zoonrelatie in het teken van leven, liefde, schaamte, dood.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Herman BRUSSELMANS - De kus in de nacht

Met 'De kus in de nacht' heeft Herman Brusselmans de prachtigste roman geschreven die ooit is gepubliceerd. Of om het in zijn eigen woorden te zeggen: 'Ja, het is me de roman wel.' Doch waar handelt dit boek over? Je zou kunnen zeggen dat het boek met name gaat over de liefde, vriendschap, onverschilligheid, seksualiteit, oorlog en vrede, konijnen, goedmoedigheid, angst, de ontoereikendheid van doktoren, geld, motorfietsen, lafheid, moed, paniek, schoonheid, vrouwen, de literatuur, Lauren Flamm, het wachten op de oneindigheid, voorwaardelijke ambities, onpeilbare vermoeidheid, een reis naar de Jura, de moeilijkheden bij de pogingen tot exploitatie van de nieuwste technologieën, de goede kanten van de bourgeoisie, regendansen, de troost der fantasie, Louis Armstrong, het toerisme op het water, ijsberen en neerzitten, de hartverscheurende keuze tussen roken en niet roken, de toekomst van Chiquita en Kawasaki, ziekenhuis- en gevangenisbezoek, genialiteit en zelftwijfel, kano's, onderhuidse beestjes, de uitvinding van de pet, de rol van personages, een benefietavond in Evergem, jeugd en geheugen, kampvuurmemorabilia, foto's in Playboy, rare klankreeksen, werkelijkheid en stilistiek, een aap met een hoedje op z'n kop, het geheugen als gruis, vrienden en buren en kennissen en vreemden, gesloten bloemenwinkels, de eenheid der volkeren, een mes in het zachte vlees, en de dingen die ertoe doen.
De hoofdpersonages in deze onherroepelijke mijlpaal der letteren zijn Herman Brusselmans, Phoebe en Woody. Verder zijn er ongeveer honderdtwintig bijpersonages, zowel mensen als dieren. Samen zorgen zij voor een literaire wereld van verschil die zijns gelijke niet kent. De lezer wordt meegetrokken in een universum van gebeurtenissen, ideeën, gedachten, schijnbekentenissen, virtuele hologrammen, tactieken, herroepingen en vooral veel woorden, dit alles in een hoogst onbegrijpelijke taal. Humor en ernst vechten om voorrang, vulgaire alledaagsheid en hogere filosofie binden de strijd aan, en de schrijver wint het pleit met zo veel glans en bravoure dat de lezer ademloos of hyperventilerend achterblijft. Tussenwegen zijn er niet.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Remco CAMPERT - Liefdes schijnbewegingen

Hoofdpersonen in de klassieker Liefdes schijnbewegingen zijn Lex Trumbauer, kort geleden uit de gevangenis ontslagen omdat hij een meisje zou hebben aangerand, en zijn hem half incestueus toegewijde zusje Trix, die samenleeft met een rijke zakenman, maar nog altijd haar hart heeft verpand aan een veelbelovend jonge dichter. 'Liefde! Bestaat zoiets?' vraagt deze dichter zich af.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Paul CLAES - De Kameleon

Charles d'Éon, zoon van de opziener van de domeinen van Lodewijk XV, vertoont zich op een carnavalsbal verkleed als vrouw. Dit is de ouverture tot een glansrijke carrière als meester van de vermomming. D'Éon krijgt een gewichtige diplomatieke opdracht: Pruisen, Oostenrijk en Frankrijk koesteren elk de ambitie de Poolse troonpretendent te leveren. D'Éon gaat, vermomd als gezelschapsdame van de Russische Tsarina, de Franse zaak bepleiten. Hij slaagt in zijn missie, maar het succes stijgt hem naar het hoofd. Hij raakt verstrikt in een net van intriges en allianties tot er nog maar één uitweg overblijft: definitief de gedaante van een vrouw aan te nemen...

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hugo CLAUS - Een bruid in de morgen (toneel)

Een bruid in de morgen, het eerste stuk dat Hugo Claus voor het grote toneel schreef, behoort al jaren tot het vaste Nederlandse theaterrepetoire. Het gezin van een mislukt musicus dreigt te verkommeren. Om de toestand te redden wordt gepoogd de simpele zoon aan een nicht, een rijke oude vrijster, uit te huwelijken. Als de dochter begrijpt dat dit het einde betekent van de sterke en zuivere band die er tussen haar en haar broer bestaat, pleegt zij zelfmoord.
Een knap psychologisch drama in een wrange, toch poëtische sfeer.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hugo CLAUS - Suiker (toneel)

Hoofdpersonen in Suiker zijn twee seizoenarbeiders, de naïeve Kilo en de sluwe Max. Tussen Kilo en een door het leven geknauwd meisje Malou ontstaat een idylle. Zij dromen van een vrij en zelfstandig bestaan. Op grove wijze vernietigt Max het droombeeld van het tweetal.In de slotscène komt de ware oorzaak van Max' optreden aan het licht: hij heeft niemand in het leven, alleen de kameraadschap met Kilo maakt het seizoenwerk draaglijk voor hem.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hugo CLAUS - Vrijdag (toneel)

Georges, een veertigjarige arbeider wordt onverwacht uit de gevangenis ontslagen, na een straf van twee jaar wegens incest met zijn dochter. Wanneer hij thuiskomt verloopt het weerzien met zijn vrouw moeizaam temeer daar zij een verhouding met zijn beste vriend is begonnen en van deze laatste ook nog een kind heeft gekregen. Georges wil zijn vrouw wel vergeven, als compensatie voor zijn incestueuze daad en op voorwaarde dat ze weer bij hem intrekt. Samen trachten Georges en zijn vrouw met deze hachelijke situatie in het reine te komen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hugo CLAUS - Het jaar van de kreeft

'Sex, dood, tranen staan ruim gedoseerd in dit verhaal van psychische verwarring. Het jaar van de kreeft is het liefdesverhaal tussen een geslaagde man van de wereld, Pierre, en Toni, een kapster in het revue-wezen, of wat daarvoor door gaat. Zij is geen schoonheid, maar haar onvolkomenheden ontroeren Pierre juist.
Zij wekte verdriet in hem, tederheid, en tegelijkertijd was zij een vreemdelinge waarvan de eigengereide geslotenheid hem ergerde en verwarde. Al gauw blijkt dat Toni in seksueel opzicht frigide is. Ze herinnert zich slechts één keer klaargekomen te zijn, toen haar echtgenoot, Karel, haar ontmaagdde. Maar goed, het is dus niet alleen seks geblazen, maar ook Allesverslindende Liefde.' -
Gerrit Komrij in Vrij Nederland

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hugo CLAUS - De geruchten

René Catrijsse, deserteur in een koloniale oorlog, keert begin jaren zestig terug naar zijn Vlaamse geboortedorp. Zijn komst ontketent een reeks raadselachtige incidenten. Twintig jaar later vertelt de broer van René Catrijsse, Noël, aan een mysterieuze oud-politiecommissaris zijn gruwelijk sprookje van schuld en liefde.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Anjet DAANJE - De herinnerde soldaat

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog vindt hij via een advertentie zijn familie terug. Hij blijkt Amand Coppens te heten en hij heeft een vrouw, Julienne, en twee kinderen. Julienne neemt hem mee naar huis, maar hij herinnert zich zijn leven met haar niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Ze vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden.
Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven. Het ergste vindt hij nog wel, dat hij, afgaand op zijn nachtmerries, van de door hem begane gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven.
De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.
(Voor meer informatie: Kijk eens op de site van Anjet Daanje; ga terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur en klik daar op haar naam.)

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Anton (A.H.J.) DAUTZENBERG - Extra tijd

De zeventigjarige Gustaaf Meulenberg heeft nog maar enkele weken te leven. Bovendien dreigt zijn favoriete voetbalclub Roda JC te degraderen. Zoon Marcel haalt dan ook alles uit de kast om het sterven van zijn doodzieke vader zo lang mogelijk uit te stellen. Daarbij stuit hij op een mysterieuze, in het zwart geklede cowboy en ontdekt hij een bizar familiegeheim. Extra tijd is zowel een ontroerende voetbalroman als een psychologisch portret van een arbeidersfamilie in nood.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Adriaan van DIS - De wandelaar

Een man krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.
De nieuwe roman van Adriaan van Dis snijdt de sociale thema's van deze tijd aan, maar is ook een melancholiek verhaal over het verlangen naar liefde en geborgenheid.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Adriaan van DIS - Ik kom terug

'Ik kom terug' van Adriaan van Dis is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Renate DORRESTEIN - Buitenstaanders

Dertig jaar geleden, in 1983, debuteerde Renate Dorrestein met haar roman 'Buitenstaanders'. Vanwege dit heugelijke feit brengt Uitgeverij Podium nu de achttiende druk (!) in een jubileumpaperback, met daarin een nawoord van de auteur over de geschiedenis van haar debuut.
'Buitenstaanders' is bij Uitgeverij Contact onafgebroken in druk geweest. Er zijn inmiddels 150.000 exemplaren van verkocht. Het boek staat tot vandaag de dag op leeslijsten, de toneelbewerking wordt nog regelmatig opgevoerd en Renate Dorrestein ontving zelfs geboortekaartjes van ouders die hun kroost naar de hoofdpersonages Sterre en Ebbe hebben vernoemd. Kortom, 'Buitenstaanders'kan met recht een evergreen genoemd worden.
In 'Buitenstaanders' is een jong gezin op weg naar hun vakantiebestemming. Door autopech stranden ze bij een verlaten huis aan het water. Afgesneden van de werkelijkheid woont daar een wonderlijk gezelschap: een oude dame met haar zoon, twee identieke zusjes, een zwakbegaafd kind en een klusjesman. Renate Dorrestein speelt een humoristisch, ingenieus spel met de vraag wie van dit gezelschap normaal is en wie gek.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








G.L. DURLACHER - Drenkeling: kinderjaren in het Derde Rijk

Autobiografische verhalen over een joodse jongen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Nederland.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jessica DURLACHER - De dochter

Max Lipschitz en Sabine Edelstein ontmoeten elkaar in het Anne Frank Huis tijdens een rondleiding. Beiden zijn kinderen van oorlogsslachtoffers en hun wederzijdse aantrekkingskracht lijkt iets te maken te hebben met die gedeelde achtergrond. Ze worden onafscheidelijk, tot Sabine schijnbaar zonder aanleiding verdwijnt. Vijftien jaar later ziet Max haar terug in Frankfurt, in gezelschap van Sam Zaidenweber, een hoogbejaarde en gevierde studiobaas uit Hollywood. Tussen Max en Sabine ontstaat opnieuw een verhouding, maar nog steeds is er die geheimzinnigheid die Max verwart. Pas als hij erachter komt wie Zaidenweber is, dringt de omvang van Sabines geheim tot hem door. "Ik stevende af op antwoorden die ik al meer dan vijftien jaar zocht. Ik had alleen de vragen niet geweten.'

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jessica DURLACHER - Emoticon

Emoticon is een aangrijpende en actuele roman over vriendschap, liefde en de tragedies van deze tijd.
Na achttien jaar is Ester Michaels voor het eerst weer in Israel, waar ze binnen enkele uren na aankomst ternauwernood ontkomt aan een terreuraanslag. Om de schok te boven te komen logeert ze terug in Nederland bij haar oudste vriendin Lola.
Ester bevindt zich op een breekpunt in haar leven. Wanneer ze hoort dat Lola’s zoon Daniel na zijn eindexamen als vrijwilliger naar Israël gaat, besluit ze terug te gaan om een oogje te houden op Daniel, van wie ze houdt alsof hij haar eigen zoon is.
Parallel hieraan loopt het verhaal van Aisja, een Palestijnse vrouw van vijfentwintig in Ramallah, die zich in eenzaamheid boos maakt over de Israëlische bezetting en lijdt onder de mishandelingen van haar broer. Als ze voor een Palestijnse krant gaat schrijven over de drama’s in haar omgeving, moet ze zich zien te handhaven onder een strenge hoofdredacteur. De enige echte vrijheid die ze kent, vindt zij op het internet, waarop ze uren kan surfen.
Terwijl Ester in Israël probeert aan het werk te komen, slaagt Daniel erin oog in oog met zijn vader te komen. Dan ontdekt Ester wie Daniels vader is, en volgt een fatale keten van gebeurtenissen die zal leiden tot een tragische apotheose.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Anna ENQUIST - Het meesterstuk

‘De goudvissen hebben hun jongen opgevreten.’ Met die inmiddels klassiek geworden beginzin opent Het meesterstuk, de gepassioneerde en ontroerende kunstenaars-, familie- en relatieroman van Anna Enquist.
Het verhaal is geënt op het dramatische schema van de opera Don Giovanni van Mozart, maar stofkeuze en enscenering zijn volstrekt eigentijds. De Don Juan-rol in dit boek is voorbestemd voor de ambitieuze kunstschilder Johan Steenkamer. Onder een voortdurend wisselende belichting schetst Enquist de levensgang van deze niets en niemand ontziende charmeur. Andere hoofdpersonen zijn Johans kwetsbare en toch uiterst weerbare (ex-)vrouw Ellen, zijn demonische moeder Alma en zijn getraumatiseerde broer en rivaal Oscar. Een speciale rol is weggelegd voor Ellens hartsvriendin Lisa, een psychiater, die het explosieve familiedrama zowel betrokken als met een zekere distantie op de voet volgt.
Aan het slot van deze roman vol verrassende wendingen en tragische, soms ook tragikomische climaxen, presenteert Johan tijdens de feestelijke opening van een groots opgezette tentoonstelling zijn meesterstuk. Het is niet minder dan een briljante artistieke overwinning op de weerbarstige levensmaterie, maar het is ook een nederlaag. En hij sleurt anderen in zijn val mee…

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Anna ENQUIST - Het geheim

Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar muzikale carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken.
Heden en verleden wisselen elkaar af in Het geheim. Het heden afwisselend gezien door de ogen van de man en de vrouw. Daartussendoor, in korte scènes, ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Eén geheim is allesoverweldigend – en uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Marjolijn/Maxim FEBRUARI - De literaire kring

De dertigjarige Teresa Pellikaan woont weer in het dorp waar ze is opgegroeid. Haar rijke echtgenoot is er lid van de literaire kring, ooit opgericht door Teresa's vader. Op een dag in het voorjaar hoort Teresa dat haar vroegere klasgenoot Ruth Ackermann een internationale bestseller heeft geschreven. Het lijkt haar een mooi idee als de literaire kring in het dorp dat beroemde boek gaat lezen, maar iedereen reageert opmerkelijk afwijzend. Langzamerhand krijgt Teresa te horen wat er in het verleden is gebeurd rond de familie van de wereldberoemde schrijfster. Met De literaire kring schreef Maxim Februari de grote Nederlandse roman over de weldenkende klasse.
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht en ontpopte zich in de bijna dertig jaar die volgden tot een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2007 publiceerde hij de grote roman De literaire kring, die nationaal en internationaal bejubeld werd. Het boek won de Annie Romein-Verschoorprijs en behaalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs en de longlist van de International impac Dublin Literary Award. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Carl FRIEDMAN - Tralievader

In 'Tralievader' beschrijft Carl Friedman in korte hoofdstukjes het dagelijks leven van een gezin met drie kinderen die opgroeien na de Tweede Wereldoorlog. De oorlog blijft voortduren doordat de vader, in eindeloze herhaling, dwangmatig blijft praten over zijn kampervaringen. Kortom: hij heeft kamp. Hoewel Max, Simon en hun zusje met hun vader proberen mee te leven blijft hij opgesloten in zijn eigen wereld. Hij behandelt zijn kinderen als vreemden die hem nooit zullen begrijpen. De moeder blijkt in dit gezin, verscheurd door zowel heden als verleden, de rots in de branding. 'Tralievader' was het debuut van Carl Friedman, die met deze aangrijpende novelle onmiddellijk haar naam als schrijver vestigde.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jef GEERAERTS - Gangreen 1. Black Venus

Met de autobiografische 'Gangreen'-cyclus vertelt Jef Geeraerts het verhaal van zijn tijd. In Het Teken van de Hond en Het Zevende Zegel breekt Geeraerts los uit het benauwende maatschappelijke keurslijf. Tegenover bekrompenheid plaatst hij intuïtie en levensdrift. De in Black Venus beschreven obsessieve liefde van een blanke koloniaal voor een zwarte vrouw scherpt de tegenstellingen aan. En in De Goede Moordenaar brengt Geeraerts de bloedige ondergang van het koloniale bestel in beeld.
'Gangreen' heeft nog niets aan kracht ingeboet. Zelden is er proza met zulk een monumentale durf geschreven. De vier delen zijn nu voor het eerst samengebracht in een paperbackeditie.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Esther GERRITSEN - Superduif

Bonnie weet al op heel jonge leeftijd dat ze voorbestemd is om uit te stijgen boven de middelmaat. Op haar elfde springt ze over een tuinhekje, en een aantal seconden blijft ze zweven. Niet veel later ziet ze hoe haar lichaam transformeert tot een gigantische, oerlelijke duif. Ze beseft dat ze nu behoort tot het schaarse gezelschap helden dat onheil kan afwenden en mensen kan behoeden voor ongelukken. Na haar reddingsacties verandert ze altijd weer in het onopvallende meisje dat ze is. Haar omgeving maakt zich zorgen over Bonnies groeiende gekte, behalve haar vriendin Ine, die niet zonder hun vriendschap kan.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ronald GIPHART - Ik ook van jou

"Wat is het toch heerlijk om te zijn zoals wij,' zegt Fräser tegen Ronald. "Ik bedoel: jong, knap, bedroefd en totaal verliteratuurd.'
Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, "grote queeste naar literatuur en seks'. Door deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht heen loopt het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.
Een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur. Een van de mooiste liefdesromans van de jaren negentig.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ronald GIPHART - Ik omhels je met duizend armen

De euthanasie van zijn moeder inspireerde Ronald Giphart in 2000 tot het schrijven van deze openhartige roman. Gelukkig staat het gevoelige onderwerp de bekende giphartiaanse humor niet in de weg. Met de hem kenmerkende vertelsnelheid en een spervuur aan grappen voert Giphart de lezer mee van Utrecht naar La Palma – en van de liefde naar de dood.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ronald GIPHART - Troost

Ontrolt zich in hoog tempo, wemelt van de geestige passages. De loutering van de topkok behoort tot Gipharts grappigste en verrassendste boeken. Een heerlijk boek.’ NRC Handelsblad ‘Geestig en goed. Een roman die letterlijk en figuurlijk “lekker” leest.’ De Telegraaf De 37-jarige topkok Art Troost wordt alom bejubeld en met Michelin-sterren geprezen. Door een eigen tv-kookshow stijgt zijn roem naar ongekende hoogte. Tijdens de opnames van de zomereditie in een Frans château begint Troosts succes echter onverwacht te kantelen. Voor deze bijtende, hoogst onderhoudende roman over gastronomie, liefde, roem en ondergang, oogstte Ronald Giphart veel lof.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ronald GIPHART - IJsland

Ze noemen zich handelaren in humor. Al twaalf jaar verkopen Giph en zijn twee aartsvrienden Egon en Ludo plezier en luim aan het cabaretpubliek. Ze zijn dealers van de lach. Ze helpen ziekten voorkomen. Ze brengen mensen terug naar de bron van hun bestaan. En zo leuk is dat helemaal niet.
Na vijf shows is het hilarisch komische trio behoorlijk op elkaar uitgekeken. Op IJsland moet, tussen het sneeuwscooteren door, de eenheid worden hersteld, het vuur aangewakkerd, de passie hervonden. Dit is zeker bij Giph hard nodig. Na de verliefdheid op een Friese jonge vrouw en de moeizame geboorte van haar zoon Bent, stelt hij zich eindelijk – eindelijk – de wezenlijke vraag: waarom zou je het publiek aan het lachen proberen te maken, als het lachen je zelf is vergaan?
IJsland, de nieuwe roman van Ronald Giphart, is een lofzang op de liefde en een herbezinning op de dingen die belangrijk zijn.
'Wat opvalt is hoe voortreffelijk Giphart kan schrijven: soepel en losjes, beeldend en beheerst.'
de Volkskrant
'Giphart schrijft met grote vaart, in soepel zwiepende zinnen, en hij zit nooit om een grap verlegen.'
NRC Handelsblad

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arnon GRUNBERG - Figuranten

Economie laat zich in vier woorden samenvatten: geluk is te koop. En iets dat te koop is, daar ga je niet op zitten wachten langs de kant van de weg. Daar ga je op af. Met je portemonnee. En als je geen portemonnee hebt met je creditcard. En als je ook geen creditcard hebt met de portemonnee van iemand anders. Voor de helden uit Figuranten - Elvira Lopez, Broccoli en Ewald Krieg - begint het geluk in Hollywood. Zij maken zich op voor een grootse filmcarrière die zij operatie Brando noemen. Het verlangen om iemand anders te worden, iemand die je net niet bent, iemand die je waarschijnlijk ook nooit zal worden - is dat niet het ultieme verlangen?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arnon GRUNBERG - Fantoompijn

Het leven dient in scène te worden gezet. En je leven in scène zetten, dat kun je niet aan anderen overlaten. Dat moet je zelf doen. Robert G. Mehlman wil de werkelijkheid produceren zoals anderen boeken, films en schilderijen produceren. "Het waren deze kleine toneelstukjes die mij gelukkig maakten. Het moment dat ik zelf begon te geloven in de zorgvuldig door mij geënsceneerde werkelijkheid, dat was het moment van de euforie. Het moment dat het verhaal dat je zelf hebt bedacht er met je vandoor gaat. Het moment dat je het idee hebt dat er eindelijk iemand aan de andere kant van het schaakbord heeft plaatsgenomen, dat je niet meer tegen jezelf speelt. Dat moment, dat is het moment van de euforie." Mehlman, schrijver van 268 Op de wereldranglijst en werkend aan zijn magnum opus, ziet zichzelf als parasiet die naar verlossing zoekt. In plaats daarvan vindt hij roem met zijn internationale bestseller De Pools-joodse keuken in 69 recepten. Kookboekenschrijver was niet zijn eerste keus, en roem is een lek luchtbed, maar dat beseft hij pas als hij midden op zee zit. Arnon Grunberg (1970) publiceerde onder meer het bekroonde en internationaal geprezen Blauwe maandagen, het al even succesvolle Figuranten en het boekenweekgeschenk De heilige Antonio. Hij woont en werkt in New York.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arnon GRUNBERG - Huid en haar

‘Weddenschappen kun je winnen of verliezen. Gelijkspel bestaat niet. Wat wilde u eigenlijk van mij?’ ‘Niet veel,’ antwoordt Roland. ‘Je begrijpt de economie van het spel niet.’ Na een paar minuten stuurt hij haar nog een sms: ‘Ja is prima, nee is ook goed. Dát is de economie van het spel.’
Roland Oberstein, universitair docent economie in Fairfax, is vader en gelukkig gescheiden. Zijn vriendin Violet woont in Amsterdam en is ontwerpster van damestassen. Ze wordt tot wanhoop gedreven als Oberstein onaangedaan lijkt te zijn door haar overspel. Tijdens een conferentie over de Holocaust ontmoet Oberstein de Amerikaanse Lea, biografe van kampcommandant Höss. Gedeelde belangstelling voor volkerenmoord blijkt de basis van een intensieve vriendschap. Maar dan keert Oberstein op dringend verzoek van zijn ex-vrouw terug naar Nederland om te helpen bij de opvoeding van hun zoon. Daar maakt hij kennis met de onvermoede consequenties van kennisoverdracht.
In Huid en Haar wordt de markt van de liefde gereguleerd door straf, ook waar geen schuld lijkt te zijn. Grunberg schreef een verhaal over verboden liefde, pervers plezier, overspel en machtsmisbruik, met de Amerikaanse en Nederlandse academische wereld en de stedelijke politiek van New York als decor.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arnon GRUNBERG - De man zonder ziekte

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk – het wekt weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Sams kant uit gekeken – is dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij heeft geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij is heer en meester over zijn eigen lichaam. Zo was hij eerst het kind geweest, vervolgens de jongen en nu de man zonder ziekte. Wat hij verder ook is en nog zal worden, hij is vooral gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.
In De man zonder ziekte reist een jonge Zwitserse architect af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijker moet maken.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arnon GRUNBERG - Moedervlekken

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.
Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven - en niet dood kunnen gaan - zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Arnon Grunberg's veelomvattende schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hella S. HAASSE - De scharlaken stad

Het pauselijk hof in Rome wordt in de nadagen van de Renaissance gedomineerd door de in scharlaken gestoken hogere geestelijkheid. Een jonge mysterieuze Italiaan, Giovanni Borgia, bastaard uit de beruchte familie, is op zoek naar het geheim rond zijn geboorte. Zijn speurtoch is onder Haasses handen uitgegroeid tot een authentiek beel van die tijd - de wereld van Michelangelo en Machiavelli.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Kees 't HART - Ter navolging

De jonge, ambitieuze onderzoeker Vincent Gorter ontdekt dat hij de laatste mannelijke nazaat is van de achttiende eeuwse schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken. Wanneer hij uitzoekt hoe het precies zit, stuit hij op onvermoede kanten uit het leven van deze als zeer braaf bekend staande schrijfsters. Waren het wel die keurige dames waar de geschiedenisboekjes vol mee staan? Waarom woonden ze van 1787 tot 1796 in Trévoux, een stadje vlakbij Lyon, precies in de tijd dat daar een bloedige opstand uitbrak? Waren ze betrokken bij de moordpartijen in Lyon die tussen 1793 en 1794 aan meer dan drieduizend mensen het leven kostte? En wat deden de twee schrijfsters precies in Friesland in 1798? Vincent haalt, geholpen door zijn levenslustige vriendin Mies, met wie hij vrolijk en wellustig correspondeert, steeds meer boven tafel over duistere praktijken van de schrijfsters. Hij ontdekt dat ze pornografie schreven, betrokken waren bij aardappelsmokkel en deelnamen aan een orangistisch complot. Hij reist naar Friesland en Trévoux om zijn vermoedens met feiten te staven.
Niet iedereen neemt hem zijn onderzoek in dank af, in academische kring ontstaat grote beroering over zijn ontdekkingen. Hij ondervindt steeds meer tegenwerking maar slaagt erin de lastigste klippen te omzeilen. En uiteindelijk ontraadselt hij ook het geheim van zijn afkomst. Daarbij lapt deze vrolijke wetenschapper alle regels van academisch archief- en bronnenonderzoek aan zijn lars.
Kees 't Hart schreef een ambitieuze roman, die een bloedige periode uit zowel de Nederlands als de Franse geschiedenis tot leven brengt. Niet alleen geeft hij een levendig beeld van de twisten die hier aan eht einde van de achttiende eeuw uitbraken tussen patriotten en prinsgezinden, maar ook laat hij haarscherp en met veel gevoel voor detail zien hoe in een kleine gemeenschap de Franse Revolutie ingreep in alle menselijke relaties. Uiteraard ontbreekt in deze roman nergens 't Harts geestige en avontuurlijke blik op het menselijk reilen en zeilen. En Betje Wolff en Aagje Deken? Nooit zijn deze allang bijgezette historische figuren zo indringen in beeld gebracht.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Kees 't HART - Hotel Vertigo

In augustus 1957 maakt een filmploeg opnames in San Francisco voor Vertigo van Alfred Hitchcock. De Nederlandse uitwisselingsscholier Vincent van Zandt raakt als manusje-van-alles betrokken bij de crew en raakt diep onder de indruk van de filmwereld. Hij is bereid daar zijn schoolcarrière voor op het spel te zetten. Maar uiteindelijk loopt alles anders dan hij hoopt en wordt hij op beschuldiging van vandalisme en spionage de Verenigde Staten uitgezet.
Pas na zijn pensionering en de dood van zijn vrouw durft Van Zandt terug te keren naar de stad die zijn leven heeft getekend. Zijn er nog sporen te vinden van zijn verblijf? En niet onbelangrijk: slaagt hij erin zijn vriendin van destijds terug te vinden?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Maarten 't HART - Lotte Weeda

In een Zuid-Hollandse gemeente verschijnt een vrouw die naar het lijkt betrekkelijk willekeurige dorpelingen fotografeert. Het is de bedoeling een fotoboek te maken. Een bejaarde dorpeling raakt volledig van slag door de fotografe. Hij beeldt zich in dat zijn kinderen uit zijn eerste en tweede huwelijk niet van hem zijn.
Terwijl zijn waan steeds tragischer proporties aanneemt en uiteindelijk resulteert in zijn dood, verschijnt het fotoboek. Aanvankelijk zijn de gefotografeerde dorpelingen daar heel gelukkig mee, maar vrij spoedig na het verschijnen van het boek overlijdt de een na de ander. Betekent een plaatsje in het boek een doodvonnis of is dat een waanbeeld? Ook de ik-figuur begint, mede omdat hij zelf bij een paar akelige ongelukken betrokken raakt, langzaam te geloven dat hij ten dode opgeschreven is nu zijn foto in het boek staat.
Door alle tragikomische verwikkelingen heen is er ook, omdat dood en liefde zijden van hetzelfde geldstuk zijn, sprake van halve en hele verliefdheden. En op de achtergrond voltrekken zich de rampzalige gevolgen van een waanbeeld op overheidsniveau: er breken veeziektes uit waarbij miljoenen dieren geruimd worden.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Maarten 't HART - Het psalmenoproer

Maarten ’t Hart brengt in Het psalmenoproer, zijn eerste historische roman, een fascinerende en merendeels vergeten periode uit de vaderlandse geschiedenis tot leven. De roman vertelt het levensverhaal van een kleine reder die in zijn leven een faux pas begaat waardoor hij betrokken raakt bij het psalmenoproer, een opstand van ‘verpauperende luyden’ tegen ‘voorname meesters’.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Maarten 't HART - Magdalena

Maarten 't Hart heeft zijn moeder zoveel mogelijk uit zijn werk gehouden, waardoor er een enigszins vertekend beeld van zijn jeugd was ontstaan. 'Na mijn door,' zei de moeder van Maarten ’t Hart vaak, ‘kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef.’ Magdalena is dan ook het langeverwachte boek van Maarten 't Hart. Nu zijn moeder in 2012 is overleden, kan Maarten ’t Hart alsnog de wonderlijke eigenaardigheden en de onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder aan een nader onderzoek onderwerpen, en aldus een leemte in zijn autobiografie opvullend.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








A.F.Th. van der HEIJDEN - De slag om de blauwbrug

Het is 30 april 1980, de dag van de inhuldiging van koningin Beatrix. De sfeer in Amsterdam is explosief, onder het motto: 'Geen woning, geen kroning'. De werkloosheid is hoog, de woningnood schrijnend, lege panden in Amsterdam worden gekraakt. Rookbommen en gevechten tussen krakers en ME'ers markeren de overgang naar een nieuwe koningin. Tegen dit decor laat A.F.Th. van der Heijden zijn held Albert Egberts met scharen auto's openbreken om aan geld te komen voor drugs. De slag om de Blauwbrug verscheen in 1983 als proloog van de romancyclus De tandeloze tijd.
'Hier is een schrijver geboren.' – Eindhovens Dagblad

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








A.F.Th. van der HEIJDEN - De gevarendriehoek

'De meest in het oog lopende kwaliteit van Van der Heijden is zeker in De gevarendriehoek zijn meeslepend verteltalent. De verschillende scènes zijn sterk beeldend geschreven, vaak bij het impressionistische af. Hij is een van de heel weinige naoorlogse schrijvers bij wie het leesteken van de drie puntjes weer her en der in de tekst opduikt.' - Aad Nuis in de Volkskrant
'A.F,Th. van der Heijden heeft een kleine vijfhonderd bladzijden toegevoegd aan zijn kolossale romanonderneming getiteld De tandeloze tijd. En je kunt er niet onder uit: de vijfhonderd bladzijden die samen De gevarendriehoek heten, zijn van een overrompelende schoonheid en getuigen van een meeslepend verteltalent.
Ontroerende passages, humoristische schetsen, schokkende gebeurtenissen, filosofische overwegingen, kindertragedies, grotemensenleed, familiekronieken, sociologische uiteenzettingen, alles komt perfect gedoseerd en afgewisseld aan bod.
En, niet in het minst belangrijk, Van der Heijden schrijft een uiterst verzorgd Nederlands, prachtig van stijl, met steeds weer verrassende beeldspraak.' - Hans Rooseboom in De Stem
'Ook dit deel is ontzaglijk lezenswaardig, behendig geschreven, geestig en beeldend. Een zo intelligente verteller, met een zo brede aanpak, bestond er nog niet in de scale van de huidige letteren.' - T. van Deel in Prisma-Lectuur-voorlichting
'Nu al staat vast dat De tandeloze tijd een van de indrukwekkendste prestaties is in de naoorlogse Nederlandse literatuur.' - Paul te Molder in De Waarheid

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








A.F.Th. van der HEIJDEN - De sandwich

Een jeugdliefde en een jeugdvriend van A.F.Th. van der Heijden stierven relatief kort na elkaar, de eerste door eigen hand, de laatste als gevolg van een bizar ongeluk. Ofschoon de twee ook elkaar goed gekend moeten hebben, zag de schrijver ze in zijn herinnering nergens samen. Het meisje en de jongen in een vergeten voorval 'bij elkaar te brengen' beschouwde hij aanvankelijk als een uitdaging aan het geheugen, maar gaandeweg veranderde dat spel van oprakelen in een pers ...(?)

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








A.F.Th. van der HEIJDEN - Asbestemming

Asbestemming, wijdde hij aan zijn op 15 juni 1993 overleden vader. De titel is ontleend aan een formulier waarop de nabestaanden geacht worden in te vullen wat er met de as van de gecremeerde dode dient te gebeuren: bijzetting in urnengalerij of nis verstrooiing boven de Noordzee, per schip dan wel per vliegtuig etc. Van der Heijden lijkt het op zich te hebben genomen zijn vaders as een bijzondere bestemming te geven met dit tegelijk ontluisterende en poëtische verslag van een leven en een sterven. Het boek kan zich zeer wel meten met een op muziek gezet requiem, verdriet, aanvaarding, woede, gelatenheid, onbegrip, vertroosting, opstandigheid wisselen elkaar contrastrijk en met veel tempoverandering af.Een citaat uit het motto, ontleend aan Richard Holmes: 'De zoon, hoe grof hij ook was, wilde zijn vader niet slaan, maar gaf de heer die aan de andere kant van hem zat, een klap en zei: "Sla hem de tafel rond, dan komt hij aanstonds bij mijn vader aan.'Zo gaat het ook in Asbestemming. de klap is onderweg, maar tussen de geheven hand van de zoon en de door de vader uiteindelijk te ontvangen oorvijg bevinden zich vele stadia, die een eerbied, ondanks alles, verraden. Men zou ook kunnen zeggen: de muilpeer wordt schier eindeloos herhaald en gespiegeld, dat wil zeggen, geanalyseerd, eer hij alsnog doel treft, maar is daarmee dezelfde muilpeer niet meer. Zo mondt dit requiem uit in een apotheose even wreed als teder, een 'onthulling' die de schrijver zich een boek lang met pijnlijke zelfoverreding, ja met geweld lijkt te hebben moeten afdwingen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








A.F.Th. van der HEIJDEN - De helleveeg

Ze noemden haar schertsend Tientje Poets – maar haar schoonmaakwoede ging over lijken.
In De helleveeg keert A.F.Th. van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts’ tante Tiny. Ze lijdt aan smetvrees en heeft een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny even afschrikwekkend als intrigerend. Met majestueuze beheersing van de stof en met humor voert Van der Heijden ons zijn vertrouwde en hernieuwde universum binnen, en levert daarmee het bewijs van de vitaliteit en kracht van zijn schrijverschap.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Kristien HEMMERECHTS - Gitte

Gitte woont met haar ouders en broers in een prachtig huis op een heuvel. Hun tuin grenst aan een bos, waar haar overgrootvader Lionel door stropers is vermoord. Het gezin leeft in paradijselijke onschuld, tot de oudste zoon, Woud, waanbeelden krijgt over het verleden. Het verbond tussen de drie kinderen valt uit elkaar. Gitte, die niet zonder Woud dacht te kunnen, is nu gedwongen haar eigen weg te gaan.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Willem Frederik HERMANS - Herinneringen van een engelbewaarder

In deze veelgeprezen en aangrijpende oorlogsroman, door hemzelf 'een van de mooiste romans die ik heb geschreven' genoemd, toont Willem Frederik Hermans aan dat het menselijk handelen niet doelgericht is, maar neerkomt op een aaneenschakeling van willekeur en vergissingen.
Een officier van justitie, ontredderd omdat zijn joodse geliefde is gevlucht en hem heeft achtergelaten, overrijdt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een jong meisje dat clandestien in Nederland verblijft. Hij wordt verscheurd tussen verdriet om het verlies van zijn vriendin en schuldgevoel over het ongeluk, dat omgeven is door raadsels die hij probeert te ontrafelen terwijl de wereld om hem heen ineenstort. Intussen wordt over hem gewaakt door zijn engelbewaarder, die hem waarschuwingen influistert, en de duivel, die zich van dezelfde vermaningen bedient.
Herinneringen van een engelbewaarder is een ijzersterke, spannende en aangrijpende roman die een ereplaats verdient binnen Hermans' oeuvre.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Willem Frederik HERMANS - Onder professoren

Toen Willem Frederik Hermans zijn vaderland achterliet had hij een affaire achter de rug met afgunstige docenten en hoogleraren op de Universiteit van Groningen. Hoewel hij achteraf juridisch geheel in het gelijk werd gesteld zal geen wraak zoeter hebben gesmaakt dat het publiceren van de bijtende sleutelroman Onder professoren, waarin Prof. Dr. Rufus Dingelam de Nobelprijs krijgt die hem echter niets dan ongeluk zal brengen. Afgunst, jaloezie en machtsmisbruik zijn na dertig jaar nog steeds een onverminderde klassieker.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Willem Frederik HERMANS - Uit talloos veel miljoenen

In Uit talloos veel miljoenen beschrijft Willem Frederik Hermans op de voor hem kenmerkende, sarcastische wijze hoe de dromen van een kleinburger uiteenspatten.
Clemens van Wessel, links socioloog van de universiteit, zoon van een minister, is wrokkig omdat niet hij, maar een of ander broekie tot lector van het instituut is benoemd. Hij schopt het maar niet tot professor, hoe graag hij dat ook wil. Zijn drankzuchtige vrouw Sita, dochter van een winkelier, doet verwoede pogingen een andere droom te verwezenlijken, het schrijven van het kinderboek Beertje Bombazijn , Ziehier het drama: twee mensen die niet hebben wat ze willen en die bovendien buiten hun stand getrouwd zijn.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Joke J. HERMSEN - De profielschets

In De profielschets ontrolt zich een intrige vol menselijk drama en venijn, gecomprimeerd tot een dag. De vakgroep Wijsbegeerte van de Amsterdamse universiteit gaat een nieuwe hoogleraar aanstellen. Dat is geen sinecure gezien de richtingenstrijd en onderlinge vetes die er heersen. Over één ding is men het echter eens: de nieuwe hoogleraar moet een vrouw zijn.
Uitgesproken kandidaat is Anja Griffioen. Zij heeft haar sporen binnen de vakgroep verdiend maar is ook controversieel. De lepe hoogleraar Contemporaine wijsbegeerte Bernt Brakhoven heeft echter een andere vrouw op het oog: een buitenlandse filosofe naar wie meer dan alleen zijn intellectuele begeerte uit gaat. En dan is er nog de eigenzinnige Det van Vliet, die op het laatste moment bedenkt dat er ook voor haar kansen zijn. Na maanden gebakkelei hoopt men tijdens de vakgroepsvergadering eindelijk tot een profielschets te komen.
Ondertussen volgt de lezer wat er zich op hetzelfde moment afspeelt in het hoofd en het leven van Ella, een buiten de vakgroep gevallen promovenda en tevens de echtgenote van Bernt Brakhoven. Zij vegeteert werkloos en lusteloos in een nieuwbouwwijk ergens in een randstedelijk suburbia. Haar eenzaamheid, gefnuikte illusies en hardnekkige herinneringen aan gewelddadigheden in de huiselijke kring komen messcherp naar voren tijdens een lange sessie bij haar psychiater.
Ondertussen, nog steeds diezelfde dag, probeert haar zoon Tobias, een verlegen en angstig jongetje van zeven, het broze ijs uit op het slootje voor hun huis.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Marek van der JAGT - De geschiedenis van mijn kaalheid

Hoe voelt het als je leugen de waarheid van de rest van de wereld wordt, een waarheid die zelfs de kranten haalt? In het begin voelt het nog onbehaaglijk, maar die onbehaaglijkheid is van korte duur. Van onbehagen kom je makkelijker af dan van een tamme veldmuis.
In De geschiedenis van mijn kaalheid vertelt de Weense filosofiestudent Marek van der Jagt over zijn zoektocht naar de amour fou. Hij heeft gezien wat zijn ouders van hun huwelijk hebben gemaakt en hij wil in plaats daarvan een liefde "die niet tot geluk leidt, die niets met geluk te maken wil hebben en die toch de moeite waard is". Na een tumultueuze nacht met twee Luxemburgse meisjes, die hem doet beseffen dat zich tussen zijn benen slechts een "visgraat" bevindt "ter grootte van een teen", vindt hij Mica, de manke accordeoniste van cocktailbar De Vier Rozen, die samen met haar broer het chemisch reinigen in Wenen groot heeft gemaakt.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arthur JAPIN - De overgave

De overgave, gebaseerd op historische feiten, is een roman over hoop, wraak en nietsontziende liefde. Arthur Japin ontving er de NS-Publieksprijs 2008 voor. Van de oorspronkelijke, gebonden uitgave werden al 250.000 exemplaren verkocht.
Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.
Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arthur JAPIN - Vaslav

Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: `Nu is het kleine paardje moe. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen; zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arthur JAPIN - Maar buiten is het feest

Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel.
Onder druk van de dreigende publiciteit komen herinneringen boven aan haar jeugd, waarin zij niet alleen zelf misbruikt werd maar ook onophoudelijk bekeken en begluurd. In plaats van zich voor alle blikken te verbergen, kiest zij voor zichzelf en besluit het tegenovergestelde te doen: om zichzelf en haar zusjes te redden, gaat zij de strijd aan met haar tirannieke stiefvader en treedt juist voor iedereen goed zichtbaar naar buiten.
Er zijn maar twee plekken waar je niets kan overkomen. Wij hebben dat al jong geleerd. Helemaal veilig ben je óf weggeborgen in het donker, zodat geen mens je zien kan, óf in het volle licht van de schijnwerpers, waar niemand je kan missen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Arthur JAPIN - Kolja

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en (de beroemde componist) Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Oek de JONG - Opwaaiende zomerjurken

In Opwaaiende zomerjurken wordt in drie episoden de groei naar volwassenheid van Edo Mesch beschreven. Het kind met zijn moeder, in een eeuwigdurende zomer op het platteland van de jaren vijftig. De puber, op een van de Zeeuwse eilanden, in een wurgende driehoek met een tante en een oom, zich vastklampend aan het beeld van een filosofisch syteem dat de wereld doorgrondelijk moet maken. De adolescent in een web van erotische verhoudingen, in Rome en Amsterdam en op het water van de Friese meren. In de Nederlandse literatuur geldt Opwaaiende zomerjurken als een van de belangrijkste romans van de afgelopen decennia. Het boek werd bij zijn verschijning alom geprezen om zijn stijl, diepgang en sensuele schoonheid.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Oek de JONG - Cirkel in het gras

De journaliste Hanna Piccard gaat naar Rome als correspondente voor een Nederlandse krant. Ze wordt verliefd op de dichter en kunsthistoricus Andrea Simonetti, die met zijn dochter een teruggetrokken leven leidt. De rollen zijn omgedraaid: zij moet hém veroveren. Naast deze liefdesgeschiedenis bevat Cirkel in het gras de verhalen van het meisje Leda, de beeldhouwer en Vietnam-veteraan Joe Kurhajec en de ouder wordende cynicus Zucarelli, veel beelden van Rome en het Italiaanse landschap en flarden uit de Italiaanse naoorlogse geschiedenis: op de achtergrond speelt de ontvoering van de politicus Aldo Moro in 1978. Door gesprekken, brieven en essayistische passages is Cirkel in het gras ook een ideeënroman. Tezamen met Opwaaiende zomerjurken en de verhalenbundel De onbeweeglijke vormt Cirkel in het gras het vroege werk van Oek de Jong. Recentelijk verscheen de grote roman Pier en oceaan in twee delen, en in 2002 Hokwerda s kind, dat werd genomineerd voor de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. `Zijn solide karakter ontleent de roman aan De Jongs vermogen om diep onder de oppervlakte te raken en toch glashelder te blijven. Carel Peeters in Vrij Nederland

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Herman KOCH - Zomerhuis met zwembad

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden. Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd? In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Anton KOOLHAAS - Vanwege een tere huid

Vanwege een tere huid is de roman over een eerste liefde van een twaalfjarige jongen Jokke, en een even oud meisje, Takkie. In zo'n eerste liefde is de geliefde zelf doorgaans minder duidelijk, dan de drang naar die liefde. En na die eerste liefde is er iets veranderd in het meisje en de jongen - zoals de vader het aan het einde van het verhaal stelt: 'In iedere vrouw is een meisje gestorven en in iedere man een jongetje'. Met dit sterven houdt Koolhaas zich bezig in zijn boek, waarin ook twee dieren voorkomen, Afrikaanse hoedna's, voor wie het verleden even afwezig is als voor Takkie en Jokke de toekomst. Het verhaal speelt zich af in een surreële sfeer, waarin Koolhaas als in veel van zijn boeken, mensen en dieren onnavolgbaar tot een in leven en sterven samenvloeiend geheel weet te binden.
De auteur ontving voor dit boek de Multatuli-prijs 1974. Door de jaren heen werden van deze roman meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tim KRABBÉ - De grot

Een legendarische jeugdvriendschap. Egon dient de wetenschap, Axel zichzelf. Als de gefrustreerde Egon op een dag ingaat op een verleidelijk aanbod van de arrogante drugsbaron Axel, roept hij onafwendbaar het noodlot over zich af.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hubert LAMPO - Terugkeer naar Atlantis

Na het overlijden van zijn moeder komt de Vlaamse arts Christiaan Dewandelaer erachter dat zijn vader niet is overleden, zoals hij altijd heeft gedacht, maar met de noorderzon vertrokken. Als hij gaat graven in het verleden ontdekt hij steeds meer over de geheimzinnige verdwijning van zijn vader en diens grenzeloze belangstelling voor het verdwenen eiland Atlantis. Maar terwijl hij door zijn jeugd grasduint komen er ook herinneringen naar boven aan Eveline, zijn eerste vriendinnetje. Hij realiseert zich dat zij het enige meisje is waarvan hij ooit heeft gehouden en besluit haar op te zoeken.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tom LANOYE - Het goddelijke monster

Een eigentijds Verdriet van België als goddelijke komedie. De Morgen De spraakmakende tv-serie Het goddelijke monster is gebaseerd op drie romans van Tom Lanoye, die samen De monstertrilogie vormen: Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen. In meer dan achthonderd paginas laat Tom Lanoye, immer geestig en vlijmscherp, zestien onvergetelijke personages dwalen door het moderne, mythische Vlaanderen. Via een uiteenvallende familie in een verkruimelend land in het hart van Europa biedt hij een caleidoscopische blik op het algehele onbehagen van onze tijd. Het hoofdpersonage is de beeldschone kindvrouw Katrien Deschryver. Zij schiet, bij een jachtongeval in Zuid-Frankrijk, haar echtgenoot dood omdat ze denkt dat hij een everzwijn is. Thuisgekomen en beschuldigd van moord voelt ze zich geen misdadigster maar een martelares, door iedereen misbruikt. Niet alleen de oer-Vlaamse clan der Deschryvers valt zodoende langzaam uit elkaar. Een heel land gaat met de billen bloot. De malaise blijkt overal te heersen: bij individu en politiek, gezin en industrie, justitie en journalistiek. Het goddelijke monster won twee humos Gouden Bladwijzers, twee Gouden Uil Publieksprijzen, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Inktaap. Een schitterende, virtuoze taal en een ingenieuze plot. De Standaard

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Joke van LEEUWEN - Feest van het begin

Ruim twee eeuwen geleden, een hoofdstad in opstand. De jonge Catho, opgegroeid in een vondelingentehuis, merkt nauwelijks iets van de revolutie die gaande is, tot nieuwkomer zuster Berthe haar in het geheim leert lezen en schrijven, en de enige is die om haar geeft. Maar de twee verliezen elkaar uit het oog, ervan overtuigd door de ander te zijn verraden. Intussen begint pianofortebouwer Tobias, nieuwkomer in het land, een bijzondere vriendschap met iemand die hem een controversieel verzoek doet.
De nieuwe tijd eist geluk, maar hoe bereiken ze dat? Joke van Leeuwen laat in deze prachtige roman haar personages het geluk nastreven – hoopvol tot op de laatste bladzijde en nog lang daarna.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tomas LIESKE - Dünya

Het Turkse platteland, rond 1930. Simon en Otto, twee Hollanders, zijn na de Eerste Wereldoorlog tewerkgesteld bij de bouw van het eerste Turkse luchtschip. Zij hebben een dochter, Julia, die niet beter weet dan dat Simon haar vader is en haar moeder een jonggestorven Turkse. De rijke en mondaine Dünya Suman, betrapt op diefstal, wordt gedwongen de Hollanders te verzorgen. Op een dag hoort zij hoe Simon in werkelijkheid aan het kind is gekomen. Alles is gebaseerd op één grote leugen, beseft ze. Maar haar band met Julia is dan al zo sterk dat zij de leugen in stand houdt - en haar kans op eerherstel opoffert.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tessa de LOO - De meisjes van de suikerwerkfabriek

De meisjes van de suikerwerkfabriek bevat zes wondermooie verhalen. In het titelverhaal stellen vier vrouwen, die in een treincoupé zitten en op weg zijn naar hun werk, zich teweer tegen een jong pedant conducteurtje. Hun verdediging slaat algauw om in een aanval waarbij hij de prooi wordt.
De meisjes van de suikerwerkfabriek is het door zowel publiek als critici bejubelde debuut van Tessa de Loo waarin al alle elementen van het schrijverschap van de auteur van De tweeling aanwezig zijn. Van De meisjes van de suikerwerkfabriek zijn inmiddels meer dan twintig drukken verschenen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geert MAK - Hoe God verdween uit Jorwerd

Hoe God verdween uit Jorwerd is de biografie van een dorp tijdens de stille revolutie tussen 1945 en 1995. Het is het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de import die niet meer groette, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween.
Het is het verhaal van de caféhoudster die verder wilde, van de mooie Gais Meinsma, van Fedde met zijn acht koeien en een land vol modder, van de kruidenier en zijn heimwee, en van Peet, die stierf in de boerenkool. Het is het verhaal van de jaren waarin alles anders werd. Wat is er gebeurd op het platteland toen de machines kwamen, en de subsidies en de banken, en toen de echte boeren langzaam ten onder gingen?
Geert Mak nam zijn intrek in een Fries dorp en schreef een historische omwenteling waarvan pas nu de omvang en de gevolgen zichtbaar worden.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geert MAK - In Europa

In 2004 verscheen de tweedelige boekenset In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak maakte door Europa in het laatste jaar van de twintigste eeuw. De geschiedenis van die eeuw was zijn leidraad. Mak reisde naar Londen, Stalingrad en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, bekeek de geparfumeerde kleerkasten van Helena Ceauşescu in Boekarest en de speelgoedauto's in een verlaten crèche in Tsjernobyl. Het werd een inventarisatie: hoe lag het continent erbij aan het slot van de eeuw? In Europa was meteen na verschijning een enorm succes: er zijn meer dan 500.000 boeken over de toonbank gegaan en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek werd ook in het buitenland alom geprezen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geert MAK - Reizen zonder John

Geert Mak, gevierd en geliefd chroniqueur van Amsterdam, Nederland en Europa, deelt in Reizen zonder John zijn liefde voor en kennis over Amerika. Hij volgt het spoor van John Steinbeck. In 1960 maakte deze legendarische schrijver met zijn poedel Charley een ontdekkingsreis dwars door Amerika, die hij beschreef in de klassieker Reizen met Charley. Precies vijftig jaar later maakt Geert Mak diezelfde reis.
Net als in 'In Europa' combineert Geert Mak in 'Reizen zonder John' een reis door het continent met een reis door de tijd. Tegelijkertijd onderzoekt hij hoe Amerika de afgelopen halve eeuw veranderd is. Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog `het beloofde land'? En wat bindt Amerika en Europa nog?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geert MAK - De levens van Jan Six

Geert Mak beschrijft in "De vele levens van Jan Six' de familiegeschiedenis van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.
Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington –, in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Doeschka MEIJSING - Over de liefde

In Over de liefde wordt een vrouw verlaten: haar derde lange liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar leven is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie.
Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze een gaatje in haar geheugen overhoudt: hoe gebeurde dat ongeluk? De zoektocht naar wat de hersenen voor haar versluierd willen houden, leidt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geerten MEIJSING - Tussen mes en keel

Tussen mes en keel, zoals Robert Burton het fraai omschrijft, of 'tussen de brug en de beek' geeft de korte spanne tijds aan 'tussen daad en dood' waarin de zelfmoordenaar het voordeel van de twijfel gegund moet worden, zodat hij niet voor eeuwig verdoemd hoeft te zijn: wellicht had hij in die paar seconden, toen hij al niet meer terug kon, tóch berouw van zijn daad. Tussen mes en keel beschrijft, op uiterst persoonlijke wijze en zonder een blad voor de mond te nemen, hoe een op het eerste gezicht vrolijke auteur terechtkomt in de draaikolk van depressiviteit. Hoe hij daardoor zijn liefde, huis en omgeving, en uiteindelijk zijn werkkracht verliest. Hij wil niets liever dan dood zijn, elke dag opnieuw, maar besluit, geprest door zijn omgeving, de psychiatrie een kans te geven. Hij laat zich opnemen in een kliniek, test allerlei medicijnen uit en begint daarnaast, onder veel voorbehoud, aan gesprekstherapie. Zodra hij ontslagen wordt doet hij, na een korte uitbarsting van desolate euforie, opnieuw een zelfmoordpoging, en dit keer wordt hij het ziekenhuis per ambulance binnengereden. Is het mogelijk om levend uit het dodenrijk terug te keren? Over De ongeschreven leer: Krankzinnig is dit boek zeker maar uiteindelijk vinden zowel schrijver als lezer hun beloning in de vernuftigheid van het literaire spel, dat ernst en farce ineen is.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Geerten MEIJSING - Dood meisje

In de loop van dit omgekeerde ridderverhaal wordt de held een machteloze invalide en verandert de jonkvrouw - ooit een glanzende koningin van de nacht - in een psychisch en lichamelijk wrak. Een oudere professor keert zich na een bijnadoodervaring met walging van de steriele wetenschap af. Hij neemt een andere identiteit aan, en probeert zijn mislukte leven nog enige zin in te blazen door zich af te geven met heel jonge zwerfmeisjes, hoertjes en escorts. Ondanks zijn cynische levenshouding hecht hij zich aan de briljante maar volstrekt onbetrouwbare Lily, een borderliner. Over haar wil hij zich ontfermen; hij wil haar koesteren als het speeltje en de dochter die hij nooit heeft gehad. Maar al zijn goede bedoelingen werken averechts. Wanneer zij hem totaal geruïneerd en vernederd heeft, verdwijnt Lily uit zijn leven. Via een indrukwekkende dooltocht door Zuid-Duitse nachtclubs en bordelen, komt hij zijn Zwarte Muze weer op het spoor. Hij heeft het vaste plan haar door de psychiatrische molen te halen om haar zo van haar nachtmerrieachtige verleden te verlossen. Zijn inspanningen hebben echter een desastreus effect.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Nicolien MIZEE - Toen kwam moeder met een mes

Het gezin waarin Ida opgroeit is allesbehalve doorsnee. Schijnbaar kleine gebeurtenissen en confrontaties veroorzaken aardverschuivingen binnen haar wonderlijke familie. De verstikkende sfeer, en vooral de zeer dominante moeder, maken dat Ida de werkelijkheid anders ziet dan zij is. Ida's schild van magische gedachten maakt langzaam plaats voor ontnuchterend realisme. Toen kwam moeder met een mes is een schrijnend hilarische roman over een vrouw die zich losmaakt van haar dwingende verleden.
Nicolien Mizee zet groot licht op haar personages en maakt het meest pijnlijke zichtbaar.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Margriet de MOOR - Eerst grijs dan wit dan blauw

Het is maandagochtend. Een oogarts vindt de vrouw met wie hij een buitenechtelijke affaire beleefde liggend op de grond, in een rooddoorweekt, kanten hemd. Ze is door messteken om het leven gebracht.
Drie jaar eerder. Een man ontdekt dat zijn vrouw zonder een woord het huis heeft verlaten. Ze blijft jaren weg. Bij terugkomst weigert ze ook maar iets over haar avonturen te vertellen.
Een bus-, trein-, boot- en vliegreis. Een vrouw gaat terug naar de plekken die haar leven kleurden.
Het is vrijdagochtend. Een autistische jongen verheugt zich op een begrafenis. De overledene zette hem op het spoor van wat zijn leven zou beheersen: de sterren.
Eerst grijs dan wit dan blauw is een meeslepend vierluik, dat zijn geheimen pas geleidelijk prijsgeeft. Een klassieke roman over de onkenbaarheid van de ander en de grillen van het lot.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Margriet de MOOR - De virtuoos

De virtuoos is een uitzonderlijk liefdesverhaal dat zich afspeelt in en rondom de koetsen, kerken en afgelegen havens van het achttiende-eeuwse Napels. De Napolitaanse hertogin Carlotta zit in een met kaarsen verlichte loge om zich daar een seizoen lang te laten betoveren door de zingende stem van de mannelijke sopraan Gasparo. Zijn deugd schuilt niet in zijn karakter maar in de kunst, zijn virtuositeit. Het verhaal speelt in een omgeving en periode waarin nagedacht en gediscussieerd wordt over de nieuwe tijd en het moderne denken. Maar niets is sterker dan de muziek – of het zou de liefde moeten zijn.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Margriet de MOOR - De schilder en het meisje

"De schilder en het meisje' van Margriet de Moor is een historische roman over Rembrandt van Rijn. Op 3 mei 1664 wordt een achttienjarige meisje publiekelijk gewurgd op de Dam in Amsterdam. De halve stad loopt ervoor uit. Rembrandt voelt geen neiging te gaan kijken. Later die dag hoort hij van zijn zoon de details over de gruwelijke laatste minuten van het meisje. Margriet de Moor vertelt het spannende verhaal van Elsje Christiaens, een meisje uit Jutland dat in een barre winter besluit per boot naar Amsterdam te reizen. Daardoorheen loopt het verhaal van Rembrandt en diens verdriet over zijn gestorven vrouw. In een lichte stijl beschrijft De Moor hoe gebeurtenissen uit het leven van de schilder met de lotgevallen van het meisje verstrengeld raken, uitmondend in een doodstille ontmoeting wanneer hij een tekening maakt van haar lichaam, hangend aan een paal.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Marcel MÖRING - Het grote verlangen

Toen hij en zijn broer en zus nog jong waren, kwamen zijn ouders om bij een auto-ongeluk. Sam, de verteller van Het grote verlangen, ontmoet zijn broer en zus vele jaren later weer. Het blijkt dat ze ver van elkaar zijn verwijderd. Ieder is opgegroeid in een andere omgeving en ieder gaat op een andere wijze om met het verdriet. Het grote verlangen werd in 1992 bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Marcel MÖRING - In Babylon

In Babylon bevat het verhaal van Nathan Hollander, een zestigjarige sprookjesschrijver, die samen met zijn nichtje ingesneeuwd raakt in een oud familielandhuis op de Veluwe. Er is geen verwarming, geen water en geen stroom. Merkwaardig genoeg verspert de huisraad de toegang tot de bovengelegen verdiepingen. Nieuwsgierig gaan ze aan de slag om de blokkade op te ruimen. Ze klimmen langzaam hoger en dringen door tot de geheimen van het huis. Bij het haardvuur vertelt Nathan aan zijn nichtje de geschiedenis van zijn joodse familie, te beginnen bij die van zijn verre voorvader Magnus. 'De enige manier om de wereld te begrijpen,' citeert Nathan hem, 'is door een verhaal te vertellen. De wetenschap brengt alleen kennis van de werking der dingen. Verhalen brengen begrip.'
Met dezelfde bevlogenheid en kracht waarmee Nathan Hollander zijn verhalen vertelt, heeft Marcel Möring zijn roman geschreven. Hij geeft een imposant en schitterend beeld van een familie die door de diaspora over de wereld uiteen is geslagen en toch is blijven bestaan. In Babylon is een meesterwerk dat de lezer tot de laatste bladzijde gevangen houdt.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Erwin MORTIER - Sluitertijd

Overzichtelijk en betrekkelijk zorgeloos, dat is het dorp waar Joris Alderweireldt opgroeit, bij zijn tante en oom, de tweelingbroer van zijn vader. Het lijkt altijd mooi weer, de klokkentoren doezelt al eeuwenlang boven de huizen uit, het kasteel en het park eromheen staan aan de periferie mooi te vervallen. Maar dan breekt de zomer aan die begint met de aankondiging dat de dodenakker rondom de kerk geruimd moet worden, en dus ook het graf van Joris' vader. Zo op het oog gaat het leventje gewoon door. Maar in het bestaan van de jonge Joris schieten steeds meer kleine barsten - en de oudere Joris, die het verhaal vertelt, ziet de tekenen in de kleinste voorvallen tijdens die hete zomer, die begint met de aanzegging en eindigt met de ruiming. Met een prachtig gevoel voor sfeer, met verfijnde details, humoristisch en tragisch tegelijk, beschrijft Erwin Mortier de schittering en de craquelé van het leven.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Harry MULISCH - Twee vrouwen

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de exechtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama's van Orpheus en Oidipoes.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Harry MULISCH - De elementen

Een 'art director', zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samenloop van omstandigheden, die zelfs de wereldpers zal halen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Hans MÜNSTERMANN - De bekoring

In De bekoring neemt Hans Münstermann, meester van de hervonden tijd, opnieuw een duik in het fascinerende verleden van Andreas Klein, de charismatische hoofdpersoon die we kennen uit zijn eerdere romans. Als Andreas' moeder sterft gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag, eind jaren vijftig. Hij denkt aan hoe zijn moeder man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Hij ziet haar in de tram, op die zinderende dag, een raadselachtige dame met een koffer, scherp en levensecht. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, met de buren en die hele wereld van vroeger, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar beetgrijpt. De lezer voelt met hen mee - laat dat maar aan Münstermann over.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Bert NATTER - Begeerte heeft ons aangeraakt

Bij de vuurwerkramp in Enschede verliest Lucas Hunthgburth zijn beste vriend. Alleen zijn werk als conservator Oude Muziekinstrumenten brengt hem enige verlichting in de jaren van duisternis die daarop volgen. Door een telefoontje van een man die hem een zeldzaam zeventiende-eeuws klavecimbel wil laten zien, belandt de bijna veertigjarige Lucas in een klein Gronings gehucht.
Daar trekt een stoet merkwaardige dorpsbewoners aan hem voorbij, bezoekt hij een plattelandskermis, is hij getuige van een bizarre begrafenis en zit hij aan bij een diner dat volledig uit de hand loopt. Maar vooral komt Lucas Hunthgburth in aanraking met een uiterst begaafde en begeerlijke klaveciniste, die de wonderbaarlijkste muziek maakt die hij ooit heeft gehoord. Een verzengende liefde bloeit op.
Met Begeerte heeft ons aangeraakt schreef Bert Natter een even groteske als tragische roman over genialiteit & gekte, vriendschap & liefde, muziek & dood.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Frank NOË - g

In de trein naar Parijs komt Olaf Matson in gesprek met de gedreven avonturier Kurt, die wanhopig op zoek is naar investeerders voor zijn zagerij in Tanzania. Olaf ziet een kans om zijn leven te veranderen en reist af naar het hem onbekende Afrika. De zagerij Kili Boards blijkt de uitputting nabij: het materieel is bijna versleten, en de vrachtwagens die de bomen aanvoeren gaan zowat door hun assen. Om het bedrijf rendabel te maken zouden de oude Duitse plantages weer geëxploteerd moeten worden maar die plantages liggen zo'n kilometer hoger dan de zagerij, aan een spectaculaire kloof. Wat begint als een avontuur loopt uit op een Fitzcarraldo-achtige onderneming: het aanleggen avn een gigantische houtlift die met behulp van de zwaartekracht de bomen van boven naar beneden doet zeilen. Olaf bouwt aan het eindstation, hoog bovenop de klif, maar te laat ontdekt hij dat hij niet alleen met de natuur en de zwaartekracht een gevecht levert. Door zijn relatie met het dorpsmeisje Loyce wordt Olaf het vanzelfsprekende mikpunt van het verzet van de plaatselijke bevolking. Olaf moet kiezen: de kant van de gedreven en explosieve Kurt of de kant van de bescheiden Loyce. Een tussenweg lijkt niet mogelijk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Nelleke NOORDERVLIET - Vrij man

Plaats van handeling:
De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en de Nieuwe Wereld. Hoofdpersoon: arts en jurist Menno Molenaar, die na de vroege dood van zijn vader het genadebrood van zijn Rotterdamse koopmansfamilie eet, en eenzaam en koppig zijn weg zoekt. De jonge Menno Molenaar komt aan de Leidse Alma Mater in contact met twee werelden: die van de perverse Engelse lakenreder Dixon en die van de jonge radicale denkers rond Spinoza. Met een van hen, Adriaan Koerbagh, sluit hij vriendschap. Molenaar rondt zowel een studie rechten als medicijnen af. Ondanks zijn voorkeur voor de geneeskunst wordt hij door Dixon naar Den Haag gemanoeuvreerd om daar in dienst van raadspensionaris Johan de Witt informatie te verzamelen die de Engelsen in hun eeuwige conflict met de Nederlanden goed kunnen gebruiken. De werelden van de radicale, integere denkers en die van de rijke Engelsman en diens naar liefde hunkerende vrouw raken op voor Menno Molenaar onverdraaglijke wijze met elkaar verknoopt. Als de druk die Dixon geestelijk en lichamelijk op hem uitoefent te groot wordt, kiest hij voor een rigoureuze daad van extreem geweld, waarna hij scheep gaat naar de Nieuwe Wereld.
In New York probeert Menno Molenaar in het reine te komen met het turbulente verleden. Hij streeft de vestiging van een ideale gemeenschap na volgens de regels van zijn radicale vrienden. Maar idealen laten zich niet zomaar realiseren en de last van het onbuigzame lot bepaalt uiteindelijk het teken waarin zijn leven definitief komt te staan.
Dat is het verhaal van Menno Molenaar. Maar er is meer...
Nelleke Noordervliet is onderdeel van het verhaal, zij wandelt met Menno Molenaar door het decor van zijn verleden. Zij schrijft zijn geschiedenis, die een vertekening is van de echte geschiedenis. Kan zij immers het verleden echt kennen, echt begrijpen? Ziet ze niet wat ze kent: de problemen van haar eigen tijd teruggeplaatst in het verleden? Om haar blikveld te verruimen vervlecht Nelleke Noordervliet haar verhaal van Menno Molenaar met persoonlijke getuigenissen van mensen die Menno's leven delen - historische personages als Lieuwe van Aitzema en Johan de Witt, en fictieve personages want Vrij man is en blijft een roman.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Griet OP DE BEECK - Vele hemels boven de zevende

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.
In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster is gekomen om te blijven.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Connie PALMEN - De vriendschap

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.
Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Zowel in haar romans als in haar beschouwingen ontvouwt zich haar briljante stijl. In november 2011 verscheen Logboek van een onbarmhartig jaar, de aangrijpende en liefdevolle herinneringen aan Hans van Mierlo.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Rascha PEPER - Russisch blauw

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in laast, maar opstuwt tot euforische hoogte.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Yves PETRY - De maagd Marino

Een man ketent een andere man vast aan de muur van zijn huiskamer, amputeert zijn penis, snijdt hem vervolgens de keel door en bewaart delen van het lijk in de diepvriezer om er in de weken die volgen van te eten. Wat dit waar gebeurde voorval pas echt intrigerend maakt, is dat het slachtoffer zijn behandeling geheel vrijwillig heeft ondergaan.De maagd Marino is geen reconstructie van de feiten, maar een reactie erop. In zijn nieuwe roman maakt Yves Petry het bizarre aannemelijk en het gruwelijke verteerbaar. Met alle literaire verbeelding en middelen waarover hij beschikt, laat hij het slachtoffer postuum aan het woord en zet hij deze duistere folie à deux in een verrassend romantisch licht.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Frans POINTL - De kip die over de soep vloog

De verhalen uit De kip die over de soep vloog laten zich lezen als een roman. Het boek omvat zestien verhalen die grotendeels gebaseerd zijn op de (oorlogs-)jeugd van de joodse Frans Pointl. Het titelverhaal beschrijft een etentje waarop hoofdpersoon David zijn moeder trakteert. De kippensoep kan de goedkeuring van zijn moeder niet wegdragen: de kip is in haar ogen slechts over de soep gevlogen. De dominante en getraumatiseerde moeder brengt Pointl venijnig in beeld: ‘een gebit alsof ze een piano had ingeslikt en de vergeelde toetsen waren blijven steken’. Het ondraaglijke onderwerp van de Holocaust wordt draaglijk gemaakt door Pointls laconieke, ironische stijl. De kip die over de soep vloog werd zowel in Nederland - het werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs - als in het buitenland lovend ontvangen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Nina POLAK - Wij zullen niet te pletter slaan

Anna en Schard, dochter en zoon van twee moeders, groeien op in een polder, een idylle van Hollandse tolerantie. Totdat op een gewone dag, om volwassen redenen, en onder luid gejank van de hond, een grote gele taxi een van de moeders wegvoert, en er alleen nog te spreken valt van een mislukt experiment. Jaren na de rommelige scheiding treft Anna - uitzichtloos verliefd op een kunstenaar die bezig is zichzelf onsterfelijk te maken - haar grote broer aan op de stoep voor haar huis. Schard is net terug uit India, waar hij zich heeft willen wijden aan iets groots en goeds.
Terwijl hun moeders zich voorzichtig weer gelukkig prijzen, confronteert een hete zomer de twee halfbloedverwanten met hun eigen haperende liefdeslevens, hun romantische fantasieën, en elkaar.
We zullen niet te pletter slaan beschrijft de sociale en seksuele verwarring van goedbedoelende maar onhandige mensen die weten wat ze willen worden - vader, vrouw, held, geliefde - maar de juiste weg niet zien. Het is een warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen.
Nina Polak (1986) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de New School University in New York. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft voor De Groene Amsterdammer. We zullen niet te pletter slaan is haar debuutroman.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Sybren POLET - Mannekino

Guido Jagt is een supergenie, een negenjarig wonderkind, maar thuis doet hij alsof hij middelmatig is. Hij heeft zich in stilte voorgenomen op zijn tiende miljonair te zijn en zijn vader de kans te geven te gaan studeren. Maar een negenjarige jongen mag niet handelen en speculeren, dus moet hij volwassenen voor zijn karretje spannen. Hij chanteert en chicaneert, en komt uiteindelijk terecht bij Lokien, een copywriter en schrijver in wording, die door Guido is gefascineerd. Guido spint hem steeds meer in in zijn risicovolle ondernemingen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








J. PRESSER - De nacht der Girondijnen

Jacques, een jonge geschiedenisleraar van Portugees-Joodse afkomst, komt in het Nederlandse concentratiekamp Westerbork bij de "ordedienst" terecht. Hij zorgt in opdracht van de Nazi's voor het samenstellen van de transporten met Joden, in de hoop het eigen bestaan zo lang mogelijk te rekken. Wanneer een bevriende rabbijn mishandeld wordt door Jacques' baas, slaan bij hem de stoppen door. Zijn leven neemt een andere wending, maar voor hij zelf de reis naar het Oosten begint, schrijft hij zijn ervaringen op.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ton van REEN - Het winterjaar

Een jongen wordt geconfronteerd met de ziekte en de dood van zijn vader. De situatie beheerst zijn doen en laten volledig. Ton van Reen wisselt verhalen over het laatste levensjaar van de vader af met herinneringen aan de dag waarop de jongen hoort dat zijn vader ongeneeslijk ziek is. De ontluistering van de sterke man valt samen met de puberteit van de zoon en het verlies van het geloof in God.
De jongen beseft dat zijn leven nooit zo zal zijn als dat van zijn vader.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ton van REEN - Gestolen jeugd

De jonge Lei Steeghs en zijn zus Door groeien op op het platteland van Limburg. De oorlog krijgt gaandeweg vat op de kleine gemeenschap. In de herfst van 1944 moeten steeds meer Duitse mannen naar het front. De leeggevallen plaatsen in de fabrieken worden ingenomen door buitenlanders die tijdens razzia's van de straat zijn geplukt en op transport gezet. Een van hen is de vijftienjarige Lei. De zware dwangarbeid op de slakkenberg van de hoogovens in Midden-Duitsland en de spanning van de bombardementen nemen hem het laatste restje kinderlijke onschuld af. Thuis krijgt Door te horen dat de Engelse soldaat met wie ze verkering heeft gekregen, in Duitsland is gesneuveld. Zij neemt een verregaande beslissing over haar eigen leven.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Gerard REVE - Werther Nieland & De ondergang van de familie Boslowits

In 'Werther Nieland' plaatst Reve de belevingswereld van een kind tegenover de onbegrijpelijke wereld van een volwassenen. De elfjarige Elmer krijgt geen grip op de werkelijkheid die hem omringt. Hij vermoedt dat er een verband bestaat tussen allerlei afzonderlijke gebeurtenissen, maar omdat hij nog onvoldoende begrip van de wereld heeft, neemt dat verband in zijn beleving de proporties van iets geheimzinnings en toverachtigs aan.

'De ondergang van de familie Boslowits' is het beroemde verhaal over de familie Boslowits, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op de jongen Simon. Gefascineerd slaat hij familieleden gade: oom Hans, die lijdt aan een verlammende ziekte, en de zwakzinnige Otto, die is ondergebracht in een kindertehuis. Als de oorlog uitbreekt neemt de angst in het gezin toe. Simon is getuige van de deportatie van de familieleden. De in een sobere, maar daardoor des te aangrijpender stijl geschreven novelle toont op ontroerende wijze het einde van een jeugd en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jaap ROBBEN - Zomervacht

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Thomas ROSENBOOM - Gewassen vlees

De Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck wil maar één ding en dat is de liefde van zijn vader winnen. Alles wat hij doet blijkt verkeerd uit te pakken. Om uit te vinden waarom zijn vader hem afwijst verdiept hij zich in diens verleden. Daarbij roept hij de hulp in van de door zijn vader gehate, geniale heer Bergsma. Maar al spoedig raakt Augustijn verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden.
Gewassen vlees is een menselijke tragedie in een triomf van taal. De roman werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Thomas ROSENBOOM - De nieuwe man

Scheepsbouwer Berend Bepol is een tevreden man als hij aan het begin van de twintigste eeuw zijn scheepswerf bij Wirdum, aan het Groninger Damsterdiep, overziet. Ruim tien jaar later is de situatie echter veranderd. De welvaart, die geen einde leek te hebben, is verdwenen, zijn dochter Ilse is nog steeds ongehuwd en wie hem moet opvolgen is een groot raadsel. Uiteindelijk weet hij zijn meesterknecht Niesten aan zijn dochter te binden en daarmee heeft hij tegelijk het voortbestaan van de werf veiliggesteld. Maar de altijd zwijgende Niesten wordt voor Bepol een obsessie, zeker als die ook nog een spectaculaire order uit Duitsland in de wacht weet te slepen. De helse obsessie leidt tot een even magistraal als fataal hoogtepunt, zoals alleen Rosenboom dat weet op te wekken.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Thomas ROSENBOOM - De rode loper

Lou Baljon, jong in de jaren zeventig, is iemand die wel beweegt, maar zonder werkelijk van zijn plaats te komen. Na een leven als roadie en opnametechnicus in een kleine provincieplaats begint hij een bioscoop in een gekraakte garage. Opnieuw dreigt de tijd hem in te halen, maar dan krijgt hij een lumineus idee dat juist volmaakt past bij de moderne tijd: hij geeft het publiek de hoofdrol. Het succes is enorm, en brengt hem in contact met Lena, een ongrijpbare jonge vrouw, in zichzelf gevangen als een prinses in een torenkamer. Om haar voor zich te winnen, zet Lou nog eenmaal de middelen van zijn verleden in.
De rode loper is de nieuwe meesterlijke, tragikomische roman van Thomas Rosenboom, over een zwijgzame eenling die tegen de stroom in blijft zoeken naar geborgenheid.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Helga RUEBSAMEN - Het lied en de waarheid

Louise Benda woont tot haar vijfde levensjaar op Java. Overdag speelt ze buiten, 's nachts leeft ze in een geheimzinnige wereld waarin werkelijkheid en fantasie moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. In 1939 vertrekt de familie Benda naar Europa. Louise wil het liefst terug naar huis, maar de oorlog breekt uit en ze duikt onder met haar vader. Louise heeft een gevoelige radar voor de dingen die om haar heen gebeuren en een rijke fantasie. Ondertussen registreert ze de signalen uit de half verborgen wereld van de volwassenen, die ze in haar naïviteit niet altijd kan duiden. Later waagt zij zich aan een reconstructie van haar verleden. 'Het lied en de waarheid' is een magistrale roman over heimwee, verlies en onschuld.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Ward RUYSLINCK - Het reservaat

Het reservaat, waarschijnlijk het beroemdste boek van Ward Ruyslinck, verhaalt hoe onze maatschappij, gebouwd op nut en winst, op een meedogenloze manier de gevoelige, kwetsbare, muzische enkeling (de 'homo mollis' zoals Ruyslinck hem noemt) verdringt en ten ondergang doemt. De hoofdfiguur Basile Jonas, een van de witte olifanten in de grijze kudde', is in de Nederlandse letteren zo langzamerhand een klassieke symbool geworden van het integere, idealistische gevoelstype, dat de handschoen opneemt tegen een gecollectiviseerde, utilitaire, corrupte samenleving. Met Het reservaat verwierf de auteur niet alleen de Prijs van de Vlaamse Provinciën, maar bereikte hij ook in het buitenland een groot lezerspubliek. Vooral in Oost-Europa (o.a. in Polen, Hongarije en Roemenië) blijft dit humanistisch pleidooi voor het individu dank zij vertalingen en toneelbewerkingen een opmerkelijk succes kennen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jaap SCHOLTEN - De wet van Spengler

'Sinds de dag dat gebleken was dat Julius ernstig ziek was, vijf dagen geleden, was ik geheel van slag maar voelde een doelgerichtheid die ik als prettig ervoer. Ik was op weg naar mijn oudste broer. Strak voor me uitkijkend sneed ik op het volle perron door de mensen. Men herkende de blik van de dolle hond en liet mij voor.'
De broers Spengler brengen hun vroege jeugd in armoede door, in de vijandige omgeving van een Rooms provinciestadje ver van alles en iedereen. Tot de jongens na de dood van de man die zij vader noemen door hun moeder op de trein worden gezet en terechtkomen op het landgoed van hun grootouders, een niet-gekend Xanadu, met een park met rozentuinen, zwemvijvers en een trappenhuis overladen met hertengeweien, zwijnentanden en kogelbuksen. Daar krijgen ze te maken met een heel ander leven: dat van het uitstervende soort empathische grootindustriëlen; een grootmoeder die muntgeld in de kamers laat slingeren om haar kleinkinderen te testen, een chauffeur die op kousenvoeten voor zichzelf eieren mag bakken, en een staande klok die vaag naar paardenmest lijkt te ruiken.
De vroegere maîtresse van grootvader geeft, in een waas van laudanum negus – warm en zonder suiker –, haar montere kijk op de Spenglers: 'Zoals de ene familie nu eenmaal stouter is dan de andere, zo is de ene ook veerkrachtiger dan de andere...' Die veerkracht komt naar boven, jaren later, als de oudste broer plotseling ernstig ziek wordt en de broers weer moeten zijn wat ze uiteindelijk het liefst zijn: 'brothers in arms'.
De wet van Spengler is de excentrieke familiegeschiedenis van de Spengler-broers, maar bovenal is het een aangrijpend monument voor de oudste van hen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Allard SCHRÖDER - Grover

Grover is de spannende geschiedenis van de zoon van een garagehouder, diep uit de provincie, die zich zonder veel ambitie in het bankwezen heeft opgewerkt, en zijn afkomst niet kan vergeten. Nog steeds leeft hij dicht bij de elementen, en koestert het dierlijke. Totdat een slippertje zijn leven in de war stuurt en hij gedwongen wordt over zijn eigen schaduw te springen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Allard SCHRÖDER - De hydrograaf

De hydrograaf is de geschiedenis van Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 in Hamburg scheep gaat om de wetten van de zeegang te doorgronden. Maar alle wetenschap kan niet verhelen dat zijn leven in een impasse is geraakt, waarvan de uitweg niet op zee te vinden is. Dan zorgt het toeval voor een verrassende wending.
De hydrograaf werd in Noorwegen bekroond met de Bastianprisen voor het best vertaalde boek van 2005.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Allard SCHRÖDER - De dode arm

Ergens in de landelijke omgeving van het provinciestadje A. meandert een rivier. In een zijtak van dit water, niet meer dan een stilstaande poel, verdwijnt op een dag Almi, het jeugdvriendinnetje van de jongen Ernst Elfkind Coltersteen. Het zal niet de laatste vrouw zijn die plotseling uit het leven van Ernst wordt weggerukt. In De dode arm volgen we de lotgevallen van deze vreemde jongeman. Een ‘onecht’ kind, over wiens afwezige vader angstvallig wordt gezwegen. Ernst groeit op tot een man zonder eigenschappen, een ‘man van glas’, aan wie het leven voorbij lijkt te trekken zonder dat hij er veel vat op heeft.
In een bezwerende stijl beschrijft Allard Schröder Ernsts zoektocht naar zijn vader, zijn afkomst, zijn identiteit. Op de achtergrond zien we intussen de naoorlogse Europese geschiedenis zich voltrekken.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan SIEBELINK - Vera

Het leven van de in Den Haag geboren en getogen Vera Melchers lijkt volmaakt: haar huwelijk is alles voor haar, met liefde voedt zij haar enige dochter op. Toch zijn er afgronden: zowel in de herinneringen aan haar schooljaren en haar ouders, als in de verhouding tot haar man, haar dochter en haar jongere zusje. Vera is een hartveroverende roman over een vrouwenleven en de verbeten strijd om geluk.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan SIEBELINK - Suezkade

Hoofdpersoon in Suezkade is de zesentwintigjarige Marc Cordesius, leraar Frans aan het gymnasium. Vanaf de eerste dag wordt hij getroffen door Najoua, in wie hij een zielsverwant herkent. Vanwege zijn innemende verschijning krijgt Marc direct het vertrouwen van de rector en na verloop van tijd verwerft hij een eigen lokaal, een haast paradijselijke enclave – maar voor hoe lang?
Suezkade is een roman over een geestdriftig maar precair docentschap en een fatale liefde.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan SIEBELINK - Margje

Het vervolg op Knielen op een bed violen. Een verhaal over een heel leven, dat van Margje en haar twee zoons. De jongste is haar lieveling, de oudste voert strijd om die plek in te nemen.
Tien jaar geleden verscheen Jan Siebelinks ongekende bestseller Knielen op een bed violen, het imposante verhaal over een gezin dat door de religieuze vader Hans Sievez te gronde wordt gericht. Ruben Sievez, de zoon uit Knielen op een bed violen, is in Margje een oudere man die gedurende een lange oudejaarsnacht terugkijkt op zijn leven, al dwalend door de leegstaande villa van zijn oom Anton. Daar, in de kelder, vond hij, een jongen nog, op een dag een album met daarin een foto van de oom met een jonge vrouw. In haar herkende Ruben onmiddellijk zijn moeder.
‘Die ene bloem, die de vorst heeft overleefd, die extra schitterde, dat felrode bij alle zwart. Zo kon een dahliaveld er in november uitzien.’

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Philip SNIJDER - Het geschenk

Een jongeman bezoekt zijn vader, die nog maar kort te leven heeft, in het ziekenhuis. Op de momenten dat hij tussen de zware behandelingen door aanspreekbaar is, praten ze met elkaar. De vader doet zijn zoon het dringende verzoek diens nooit gekende Groningse grootvader te gaan opzoeken. De jongeman belooft dit, maar hij schuift de ontmoeting zo lang voor zich uit dat hij daar uiteindelijk nog maar een paar dagen de tijd voor heeft. In een bewogen weekend, dat hem van een bejaardenhuis in Amsterdam tot een kanaaldorp in Oost-Groningen voert, reconstrueert hij het leven van zijn vader, en bouwt hij met zijn fantasie aan het geschenk dat hij hem op de valreep nog wil aanreiken: de onthulling van het levensgeheim van de grootvader die hij nooit heeft ontmoet. Scène voor scène ontvouwt dit verhaal zich in zijn hoofd. Op zondagavond moet het af zijn.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








F. SPRINGER - Tabee, New York

Een aankomend diplomaat komt in New York ineens zijn jeugdvriendinnetje tegen uit het voormalig Nederlands-Indië. Dollie is nu Dola geworden en getrouwd met zijn vroegere rivaal in de liefde. Herinneringen komen als scherpe foto's terug: aan het rustige zorgeloze Indië, de komst van de Japanners, het interneringskamp en het aarzelende begin van zijn liefde voor Dollie. Een komisch en ontroerend verhaal.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








F. SPRINGER - Teheran, een zwanezang

Toby Harrison krijgt in 1978 het financieel aanlokkelijke verzoek de officiële biografie te schrijven van Reza Sjah de Grote en de door hen gegrondveste Pahlavi-dynastie. Rustig stapt hij op het vliegtuig naar Teheran, zonder te beseffen hoezeer die stad een op scherp staande tijdbom is. De val van Sjah Mohammed Reza en de machtsovername door de sjiietische fundamentalisten zorgen ervoor dat Toby zich binnen de kortste keren in buitengewoon verwarrende en levensgevaarlijke omstandigheden bevindt.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








F. SPRINGER - Kandy, een terugtocht

Kunnen wij ons iets gemeenschappelijk herinneren? En als dat zo is; wat is dat gemeenschappelijke dan? De gedachten van de hoofdpersoon in deze novelle, Fergus Steyn, gaan terug naar Kandy, een kamp op Ceylon. Daar verbleef hij een korte tijd na zijn repatriëring uit Nederlands-Indië. Zijn speelkameraadjes van toen is hij volledig uit het oog verloren. Zou hij ze een halve eeuw later weer op het spoor weten te komen, wat zouden ze elkaar dan nog te vertellen hebben? Kandy is een tot weemoed stemmend verhaal met wrange en spottende ondertonen waar de grote schare liefhebbers van Springers werk zeer verguld mee zal zijn.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








F. SPRINGER - Quadriga

In de nadagen van de DDR krijgt journalist Robert Somers een uitnodiging voor een werkbezoek aan Oost-Berlijn. Daar wordt hij toevertrouwd aan de raadselachtige Monika Rittner, de officiële gids die hem rondleidt en hem bij belangrijke Partijleden introduceert. Terwijl Somers de grote successen van de DDR moet aanhoren en aanschouwen, valt hij in de slagschaduw van de Brandenburger Tor genadeloos voor de schoonheid van zijn gids. Is die aantrekkingskracht wederzijds, of speelt zij een geraffineerd spel met hem?
Op meesterlijke wijze schetst Springer in deze melancholische en tegelijk geestige roman een maatschappij die ten einde loopt en een man die zijn laatste liefde achterna reist.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Carolina TRUJILLO PIRIZ - De bastaard van Mal Abrigo

Buenaventurado Guerra en Gerardo Romero groeien op in Mal Abrigo, een dorp dat gesticht is door Columbus - of beter: door de met pokken besmette vrouwen die hij er overboord zette. Mal Abrigo is omringd door uitgestrekte cocaplantages. De drugskartels zijn er oppermachtig en de bevolking wordt geteisterd door armoede en geweld. Wanneer Guerra, jaren later, tot president gekozen wordt, voert hij het plan uit dat hij al heel lang koestert: legalisering van het drugsgebruik en nationalisatie van de plantages, om zo een einde te maken aan de cocaoorlog.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








David VAN REYBROUCK - Congo

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Van 1885 tot 1908 werd het land bestierd door koning Leopold ii, die een fortuin verdiende met de exploitatie van rubber. De kolonisatie door België in de periode van 1908 tot 1960 zorgde voor industrialisatie en infrastructuur, maar werd ook gekenmerkt door paternalisme, zo niet betutteling. De onverhoedse overgang van kolonie naar onafhankelijke staat rond 1960 is een adembenemend verhaal vol idealisme en gekonkel. Het nieuwe land stortte zich in een turbulent avontuur dat steeds wilder en chaotischer werd en na tweeëndertig jaar dictatuur onder Mobutu leidde tot een van de dodelijkste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog. Van Reybrouck baseert zich niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en baanbrekend onderzoek, maar vooral ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwlingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jos VANDELOO - Het gevaar

Dit is de beklemmende geschiedenis van drie mannen die door radioactieve straling worden besmet. Het is een sombere, profetische allegorie van een nucleaire ramp en de nasleep ervan.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Dimitri VERHULST - De laatste liefde van mijn moeder

De elfjarige Jimmy voelt zich een verrader ten aanzien van zijn biologische vader, hij is namelijk zojuist met een paar pannen, een sofa, een televisie en zijn moeder Martine verhuisd naar diens nieuwe vlam, die - en dat weet Jimmy nog niet - zijn nieuwe vriendin zal dwingen een keuze te maken tussen haar zoon en haar relatie.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Dimitri VERHULST - De laatkomer

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Simon VESTDIJK - De kellner en de levenden

Twaalf bewoners - van een dominee tot een homofiele acteur - uit een flatgebouw worden door politie in een busje geduwd, naar een onbekend doel gereden en komt via een bioscoopgebouw, een soort labyrinth en een stationswachtkamer terecht in wat het Laatste Oordeel lijkt te zijn, waarbij men wordt geconfronteerd met het menselijke tekort en de eigen zondigheid. Bij dit schokkend gebeuren worden droomsymbolen en angstvoorstellingen tot werkelijkheid.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Simone van der VLUGT - Jacoba, dochter van Holland

In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en een paar maanden later overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij op haar zestiende gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt. Simone van der Vlugt laat ons niet alleen een hertogin zien die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen,maar ook Jacobas persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn. Op een knappe manier weet Simone van der Vlugt ons deelgenoot te maken van een oud-Nederlands kostuumdrama en laat ze ons een duik nemen in een geschiedenis waar weinigen een duidelijk beeld van hebben.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Theun de VRIES - Het meisje met het rode haar

Hannie Schaft, bekend als "het meisje met het rode haar', zit tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Haar strijd tegen de Duitse bezetter verhardt wanneer Hugo, haar geliefde, wordt opgepakt. Genadeloos beslist ze als rechter én beul over het lot van collaborateurs, totdat de Duitsers haar uiteindelijk arresteren en in de duinen van Bloemendaal fusilleren – slechts twee weken voor de bevrijding. Theun de Vries baseerde zijn roman op het ware verhaal van Hannie Schaft (1920-1945). Het is een genuanceerd portret van een jonge vrouw, die tegenover de terreur van de nazi's haar idealen overeind hield. Het meisje met het rode haar verscheen in 1956 en sindsdien wordt deze klassieke oorlogsroman keer op keer herdrukt. De gelijknamige film, met Renée Soutendijk in de hoofdrol, was zeer succesvol. Dat de belangstelling voor Hannie Schaft nog altijd onverminderd groot is, blijkt uit het feit dat er een theatervoorstelling van het boek wordt gemaakt, met Roos van Erkel, Jim Bakkum, Joke de Kruijf en Sjoerd Pleijsier.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Robert VUIJSJE - Beste vriend

Iedereen kent Samuel Green, maar waar is hij ook alweer beroemd van? In een wereld die geobsedeerd is door roem wil hij maar één ding: gezien worden.
Sam vult zijn dagen met het tellen van zijn volgers op Twitter, het bezoeken van vernissages waar gratis telefoons worden uitgedeeld en het verleiden van vrouwen van andere beroemde mannen. Voor zijn zoontje Sammie heeft hij geen tijd. Voor zijn echtgenote Venus ook niet. Tot Sam wordt gedwongen tot een keuze: zijn zoontje of zijn roem.
Beste vriend is een even humoristische als aangrijpende roman over de moderne obsessie met roem en de betekenis van echte verwantschap.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Frank WESTERMAN - Stikvallei

21 augustus 1986. ’s Avonds bij nieuwe maan sterft al het leven in een vallei in Noordwest-Kameroen uit. Kippen, bavianen, zeboes en vogels vallen dood neer in het gras – net als 1746 mannen, vrouwen en kinderen. Schade is er niet; hutten en palmen staan er onaangeroerd bij.
Dit zijn de feiten. Maar wat is er gebeurd?
Stikvallei ontleedt elk facet van deze massale, raadselachtige sterfte – in een thrillerachtig verhaal dat uitwaaiert tot IJsland en Hawaï. Met precisie en verbeeldingskracht legt Frank Westerman drie lagen van de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt. Gaandeweg voert hij de lezer mee door het woud van verhalen dat in vijfentwintig jaar in de dodenvallei is opgeschoten. Welke woorden hebben zich aan de feiten gehecht en hoe zijn die uitgegroeid tot mythes? Hoe ontstaan verhalen?

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tommy WIERINGA - Caesarion

Op een klif aan de kust van East Anglia woont Ludwig Unger met zijn moeder. In de ambitieuze dromen van zijn moeder is hij concertpianist. Nu speelt hij voor zijn geld in hotelbars, en vertelt in drie nachten zijn levensverhaal aan een vrouw. De zoon van Julius Caesar en Cleopatra werd Caesarion genoemd, kleine Ceasar. Het is ook de koosnaam die Ludwig Unger van zijn moeder krijgt. Caesarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de trouw van een kind en de ontrouw van zijn ouders, en ten slotte, wanneer deze dingen zijn verteld, over het belang jezelf ten offer te brengen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Tommy WIERINGA - De heilige Rita

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera's. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.
De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Leon de WINTER - Hoffman's honger

De diplomaat Felix Hoffman is een ongewone held, treurend om zijn gestorven kinderen, lijdend onder het verlies van de slaap en zoekend naar de waarheid van de filosoof Spinoza. Hoffman leest Spinoza in de nachten zonder slaap, zich daarbij volstoppend met resten van diners tot de ochtend aanbreekt. Hoffman - laat in zijn leven benoemd tot ambassadeur te Praag - belandt in een wereld van geheimen en dubbelzinnigheden en ten slotte blijft hem niets anders over dan te vluchten.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Leon de WINTER - Supertex

Na de dood van zijn vader leidt de zesendertigjarige Max Breslauer het succesvolle SuperTex-imperium, een winkelketen van goedkope confectiekleding. Max woont samen met een beeldschone vriendin, heeft een penthouse aan de Amstel en rijdt in een porsche. Toch knaagt er iets bij hem.
SuperTex is een roman over een man die zijn vroege literaire en intellectuele aspiraties door een welvarend bestaan heeft laten ondersneeuwen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Leon de WINTER - God's Gym

Op tweeëntwintig december van het jaar 2000 ziet Joop Koopman, een Nederlander die in Californië woont, na achttien jaar zijn Brabantse jeugdvriend Philip terug. Philip, Israëli geworden, werkt voor het Israëlische ministerie van Defensie en heeft niet alleen persoonlijke redenen om Joop op te zoeken. Op deze dag kruist ook Erroll Washington Joops pad. Erroll is de eigenaar van God's Gym, een sportschool in Venice, genoemd naar Errolls bijnaam God (van Godzilla). Op deze dag wordt Joops dochter Mirjam zeventien jaar oud. Ook op deze dag neemt Joops leven een dramatische wending. Joop Koopman moet zich vanaf dat moment laten meevoeren door zowel persoonlijke als politieke ontwikkelingen die hij heeft proberen te ontlopen maar die nu onontkoombaar zijn leven beheersen.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - Serpentina's petticoat (verhalen)

Deze bundel bevat 5 verhalen. "Het tillenbeest" gaat over het gruwelijke einde van de zus van de ik-figuur. In "Gezinsverpleging" valt de harteloze houding tegenover een psychiatrische patiënt op. De tegenstelling tussen de dood van oom Louis en de levenslust van Serpentina beheerst het titelverhaal. In "De verschrikkelijke sneeuwman" wordt het isolement ten top gedreven. In "Vivisectie" spelen dierenliefde en -marteling, de oorlog en de liefde voor de broer de belangrijkste rol. Hoofdmotieven van de bundel zijn eenzaamheid en dood.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - Kort Amerikaans

In 1962 verscheen bij Meulenhoff Kort Amerikaans, de inmiddels klassiek geworden debuutroman van Jan Wolkers over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog onderduikt om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Zonder dat de dreiging van de oorlog ook maar even verdwijnt, vecht de jongen in zijn schuilplaats tegen zijn angsten en zijn erotische obsessies.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - Gesponnen suiker (verhalen)

Deze bundel bevat acht verhalen en opent met Wolker's bekendste verhaal "Dominee met strooien hoed". Nu nog vinden critici deze bundel één van zijn beste. In dertig jaar heeft de inhoud niets aan kracht ingeboet. Integendeel, de morele verontwaardiging in 1963 door de onverbloemde erotiek in het laatste verhaal "Kunstfruit" zal nu plaats hebben gemaakt voor bewondering voor de aanschouwelijke directheid van dit krachtige proza. Alle Wolkeriaanse elementen zijn aanwezig: dood, erotiek, wreedheid tegen mens en dier, verzet tegen de liefdeloze, verstikkende kilheid van zijn milieu. Zijn vlotte verteltrant, zijn humor, zijn uitzonderlijk beeldend vermogen zullen jong en oud blijven boeien.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - Een roos van vlees

Herinneringen aan het verleden en schuldgevoelens om de dood van zijn dochtertje beheersen het leven van Daniël. Indrukwekkend en aangrijpend is de manier waarop Jan Wolkers in Een roos van vlees de emoties van Daniël heeft weten te verwoorden.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - De doodshoofdvlinder

De doodshoofdvlinder is het aangrijpende verhaal van de dood van een vader. Zoon Paul is bang dat zijn vader nooit echt van hem gehouden heeft. Vijf dagen lang danst hij bezwerend rond het lijk, om de emoties als boze geesten te verdrijven. Een schokkend ritueel, opgeschreven in Wolkers' fysieke taal van verrotting, verborgen angsten, heftige gevoelens, harde spot, ironie en bevrijdende humor. 'De doodshoofdvlinder' kan met recht een van de klassieke romans van de naoorlogse literatuur genoemd worden.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Jan WOLKERS - Brandende liefde

'Ik schrok toen ik thuiskwam en haar rouwkaart in de brievenbus vond, want ik had minstens tien jaar niets van haar gehoord of gezien en haar juist een paar dagen geleden vanuit Parijs een kaart gestuurd.'
Brandende liefde is niet alleen het verhaal over de liefde van een jonge schilder voor zijn model, maar vooral een roman over vergankelijkheid.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Koos van ZOMEREN - Otto's oorlog

Drie mannen onderweg. Wessel Matser bestudeert het leven. Simon Jorna fotografeert het leven. Otto Stein ondergaat het leven. Ondertussen gebeurt er het nodige. De onthechting en spanningen van expedities naar exotische plaatsen in Turkije, Senegal, Spanje en Mauritanië. De confrontatie met een gehavende natuur. De fatale val van een briljante dichter/bioloog. En ondertussen gebeurt er ook het nodige in het hoofd van Otto Stein. Die worstelt met een onuitwisbare oorlog. Manhaftig probeert hij de ondergang van het oude Rotterdam en het verlies van zijn vader ongedaan te maken. Maar de oorlog vecht terug.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Joost ZWAGERMAN - Gimmick!

Gimmick! – voor het eerst verschenen in 1989 - vertelt het inmiddels befaamde verhaal van Walter van Raamsdonk, die in Amsterdam terechtkomt in kringen van jonge, succesvolle kunstenaars die vooral bezig zijn met geld, seks en drugs, en bepaald niet met kunst. Gimmick! veroorzaakte een sensatie bij pers en publiek en groeide uit tot de roman van een generatie. Gimmick! typeert in een onweerstaanbaar hoog tempo het snelle stadsleven maar is tegelijkertijd het onvergetelijke verhaal van een jongen die zijn onschuld verliest en treurt om zijn verloren geliefde.

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur








Joost ZWAGERMAN - De buitenvrouw

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.
‘Dus jij valt niet op blanke mannen,’ zei hij tegen haar. ‘Nou nee.’ Dat kwam er zó hartgrondig uit dat hij een steek van ergernis voelde.’

Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur












Terug naar de keuzelijst Nederlandse literatuur